Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Седам замки у вежбању које лоше утичу на тело како старимо

Одређене фитнес навике могу да изазову пустош у вашем телу, па се чувајте ових уобичајених замки када кренете у 60-е.
Фото: Pexels/Mikhail Nilov

Редовно вежбање је једна од најважнијих ствари које можете да урадите да успорите старење и надокнадите или одложите неизбежне ефекте времена на покретљивост, састав тела и квалитет живота.

Упркос томе, потребан је прави приступ тренингу – посебно како старите и имате мање простора за грешке.

На крају крајева, нико не остаје заувек у својим 20-им годинама, а како тело стари, грешке које правите могу додатно успорити ваше здравље и општи напредак.

Ако сте се нашли у једној или више лоших навика, размислите о прилагођавању рутине вежбања.

Такође, увек запамтите да су здрава исхрана пуна воћа, поврћа и протеина у комбинацији са пуно сна и добром хидратацијом кључни фактори, осим вежбања, који утичу на то да останете у форми и здрави у својим златним годинама.

Седам најчешћих замки у приступу фитнесу када уђете у 60-те:

Претеривање са кардио вежбама

Иако је кардио тренинг одличан за здравље срца и може помоћи у контроли тежине, превише га заправо може бити штетно.

Иако већина не треба да брине о превише кардио тренинга, стално радити и занемарујете друге облике вежбања није најоптималнији пут до дугорочног, потпуног побољшања кондиције за појединца било ког узраста. Баланс је кључан.

Укључите комбинацију кардио вежби, вежби снаге и флексибилности у своју рутину.

Занемаривање тренинга снаге

У складу са претходном тачком, тренинг снаге је апсолутно неопходан за одржавање тонуса мишића, равнотеже, снаге костију и укупне покретљивости како старите.

Супротно популарном веровању, тренинг снаге није само изградња масивних мишића. Занемаривање тренинга снаге може довести до неравнотеже мишића, смањења снаге и већег ризика од остеопорозе.

Прескакање рада на истезању и покретљивости

Флексибилност и покретљивост често заузимају друго место у многим вежбама, али су неопходне за одржавање пуног опсега покрета у зглобовима.

Занемаривање истезања и мобилности може довести до смањене флексибилности, неравнотеже мишића и већег ризика од повреда. Укључивање активности као што су опште истезање и читав низ вежби покрета су кључни део свеобухватног фитнес програма против старења.

Не давање телу времена да се опорави

Иако је важно да останете доследни својој рутини вежбања, једнако је важно да свом телу дате времена да се одмори и опорави. Пренапрезање може довести до различитих проблема, укључујући смањену имунолошку функцију, хормонску неравнотежу, повећан ризик од повреда и губитак мотивације.

Општа препорука је да се одморите цео дан након свака два дана вежбања како бисте се опоравили и имали користи од програма вежбања.

Игнорисање бола

Иако можете очекивати одређени ниво нелагодности када радите тренинг отпора или друге облике интензивне вежбе, бол је јасан сигнал тела да нешто није у реду. Игнорисање бола може довести до озбиљних повреда и дуготрајног оштећења.

Ако током извођења одређене вежбе осетите нелагодност у колену или доњем делу леђа, престаните, проверите да ли је радите како треба, а ако бол потраје, обратите се лекару.

Игнорисање важности хидратације

Телу је потребна вода да регулише температуру, транспортује хранљиве материје и одржава здравље зглобова. Упркос томе, многи људи не пију довољно воде сваки дан. Акутни ефекти дехидрације укључују смањење енергије и фокуса, затвор, вртоглавицу и друге непријатности.

Хронична дехидрација може имати разорне ефекте на тело, укључујући разне проблеме. Ако се много знојите током вежбања, обавезно надокнадите изгубљену течност водом или напитком од електролита, посебно ако сте склони да једете мало соли.

Пренаглашавање вежби изолације

Ако радите тренинг отпора, важно је да се фокусирате на сложене покрете који погађају више мишићних група. Изолационе вежбе могу бити корисне за обликовање тела и рехабилитацију.

Међутим, њихово пренаглашавање на рачун сложених вежби може довести до неравнотеже мишића и такође вас лишити многих предности које долазе од функционалних покрета као што су чучњеви, згибови и слично.

Као правило, тренинг отпора треба да укључује три до четири сложене вежбе и не више од једне или две изолационе вежбе.

Čega se muškarci najviše plaše u vezi? Nije u pitanju prevara, već nešto što nikada ne bi priznali

Преузмите андроид апликацију.