Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Tart sa šljivama

Ovaj lagani desert, tart sa šljivama mami svojim zavodljivim mirisom cimeta i ukusom džema i šljiva. Sa šlagom ili sladoledom od vanile, tart sa šljivama, predstavlja savršenu kombinaciju za novogodišnju noć.
Foto: Pixabay/gate74
Sastojci za testo:
  • 200 grama brašna
  • 50 grama šećera
  • ¼ kašičice soli
  • 120 grama putera
  • 1 jaje
Sastojci za fil:
  • 300 grama pirea od šljiva
  • pola kile šljiva
  • 1 kašika putera
  • 4 kašike šećera
  • cimet po ukusu
Sastojci za glazuru:
  • 150 grama džema od šljiva
  • 1 kašika vode, konjaka, ruma ili sok od ½ limuna
Priprema:

Umutite puter sa šećerom. Postepeno dodajte jaje i mutite dok se sastojci ne sjedine. Uz mućenje polagano dodajte brašno i so i mutite dok ne dobijete glatko testo. Testo oblikujte u loptu, umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider oko sat vremena. Na površini posutoj brašnom, dodatno umesite testo i razvucite u kružni oblik. Testo prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje, ravnomerno ga rasporedite tako da testo pokrije dno kao i njegove ivice i ponegde ga izbockajte viljuškom. Uključite rernu na 180 stepeni i pecite koru dok ne porumeni. Isecite  šljive na tanje kriške. Na umerenoj vatri rastopite puter sa šećerom, pa dodajte šljive, cimet i dinstajte oko 3-5 minuta dok šljive blago ne omekšaju. Sklonite šljive sa vatre i ostavite sa strane da se malo prohlade. Preko ohlađene kore ravnomerno rasporedite pire od šljiva, pa poređajte prohlađene komade šljiva u koncentrične krugove. Šljive dodatno premažite sa malo otopljenog putera i pecite tart u rerni dok šljive ne omekšaju. U međuvremenu, na tihoj vatri zagrejte džem od šljiva sa kašikom vode, konjaka, rumom ili sokom od ½ limuna i premažite pečen tart zbog lepšeg sjaja. Gotov tart pospite prah šećerom i poslužite sa kuglom šlaga ili sladoleda od vanile.

Prijatno!

Evo zašto je piletina omiljena na meniju svake porodice

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake