Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Švarcvald torta

Jedinstveni slatko-kiseli ukus ove torte je ono što je čini magičnom i omiljenom! Klasična torta bogatog ukusa koju čini kombinacija čokolade, višnje i biskvita. Sočna i savršena! Topi se u ustima i svako ko je proba traži parče više. Torta nije dobila ime po čuvenim Švarcvald planinama kao što se misli. Njeno ime potiče od čuvene višnjevače koja je ponos tog područja. Torta se sastoji od višanja, biskvitnih kora i slatke pavlake. Zovu je  „kraljicom torti“. Probajte i uverite se i sami zašto je ova torta svetski poznata.
Foto: Pixabay/Pixel1
Sastojci za biskvit:
  • 7 jaja
  • 250 grama šećera
  • 1 vanil šećer
  • 3 kašike ulja
  • 100 grama brašna
  • 60 grama kakao praha
  • 1/2 kesice praška za pecivo
Prvi fil ,čokoladni ganaž:
  • 250 mililitara slatke pavlake
  • 200 grama tamne čokolade za kuvanje
  • oko 350 grama višanja
Drugi fil:
  • 250 miligrama slatke pavlake
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 3 kašike maraskino likera ili bilo koje rakije od višnje
Za ukrašavanje:
  • oko 250 mililitara slatke pavlake
  • komadići čokolade
  • kandirane trešnje
Priprema:

Kora: Belanca odvojite od žumanaca pa ih mutite u čvrst sneg postepeno dodavajući 150 grama šećera. U međuvremenu umutite i žumanca sa preostalim šećerom i vanilin šećerom, a kada se dobro umute postepeno dodajte kašiku po kašiku ulja uz stalno mešanje. U odvojenoj posudi prosejte brašno, kakao prah i prašak za pecivo pa postepeno dodajte masi od žumanaca da postane jako gusto. Ručno, varjačom, umešajte sneg od belanaca. Izlijte smesu u kalup i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Zabodite čačkalicu tokom pečenja da vidite da li je pečeno. Dobro ohladite pa presecite poprečno da se dobiju tri jednake kore.
Prvi fil: Slatku pavlaku zagrejte do ključanja pa prelijte preko izlomljenih čokolada. Mešajte dok se sva čokolada ne otopi i krema ne postaje ujednačena. Ohladite fil dobro pre korišćenja. Napunite sudoperu hladnom vodom pa u toj vodi držite šerpicu sa ganažom dok se ne ohladi, mešajući konstantno. Posle toga stavite u frižider  da se potpuno ohladi i malo stegne. Pre korišćenja je dobro umutiti. Višnje očistite od koštica. Dobro ih rukama iscedite od sokova, a sokove sačuvajte za natapanje kora.
Drugi fil: Slatku pavlaku dobro umutite sa šećerom i vanilin šećerom, a na kraju umešajte liker od višanja.
Slaganje: Prvu koru dobro natopite sokom od višanja, ravnomerno poređajte oceđene višnje pa preko rasporedite čokoladni ganaš. Poklopite sledećom korom pa i nju dobro natopite sokom odvišanja. Namažite koru kremom od slatke pavlake, poklopite trećom korom pa i nju natopite sokom od višanja. Malo pritisnite dlanovima da se sve lepo ujedini. Tako pripremljenu tortu ostavite da se hladi barem jedan sat pa je dekorišite slatkom pavlakom, ribanom čokoladom i kandiranim trešnjama.

Prijatno!

Njeno veličanstvo-višnja

Preuzmite android aplikaciju.