Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Њено величанство-вишња

Вишње су  воће које поседује обиље високонутритивних својстава
Фото: Pixabay/Anrita 1705

Дрво вишње, изузетно лепих цветова и плодова, припада фамилији ружа. За лековитост овог воћа знали су и народи још пре две и по хиљаде година. Са простора Турске и Грчке, где је вишња почела да се гаји, преселила се и на остатак света.

Вишње се користе за прављење сокова, кремова, мармелада, као и алкохолног пића попут вина, ликера и ракије. Међутим, најбоље је вишње конзумирати у свежем стању, јер је њен нутритивни значај тада највећи.

Ово воће садржи обиље витамина, минерала, као и олигоелемената. Пигмент у црвеној боји, која краси ово воће, има антиоксидативно дејство и један је од важних регулатора срчаног ритма и процеса старења.

Поред витамина Ц, који се у обиљу налази у овом воћу, такође су присутни витамини А, Е, Б1, Б2, Б6, каротин и селен. Вода и влакна су основни састав вишње, лако је сварљива и не изазива гастроинтестиналне проблеме, јер није тешка за желудац.

Истраживања су показала да је плод вишње велики извор супстанци са антиоксидативним и антиупалним дејствима. Уз помоћ ових супстанци, конзумирање вишања може бити корисно у спречавању канцера, срчаних проблема, артритиса и многих других болести.

Како вишње садрже јако мало шећера, погодне су за конзумирање и особама које имају повишен шећер. Такође, помажу код болести бубрега.

Због велике количине воде, ови плодови хидрирају наш организам. Након напорног тренинга и физичког рада, конзумирање вишње ће нас окрепити, вратити снагу и појачати имуни одговор организма.

Такође, добра је за миран сан, делује умирујуће и окрепљујуће, а смањује стрес и нервозу.

Одлична је храна за мозак, јер позитивно делује на концентрацију и памћење.

Фото: Unsplash/Marek Studzinski

Поред плода вишње, такође се могу користити коштица, лист и петељка.

Коштице се користе као материјал за пуњење јастука, али исто тако се користе и као облоге у случају  повреда. Коштице је потребно само загрејати или охладити и увити у памучну тканину, а затим ставити на повређено место.

Чај од листа и петељки вишње смањује упалне процесе, помаже код несанице и повољно утиче на симптоме менопаузе.

Добар је за избацивање песка из мокраћних канала, код целулита и хроничног кашља.

Лишће вишње се користи као средство за лепоту, помаже код отечених капака и губитка килограма.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.