Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Шварцвалд торта

Јединствени слатко-кисели укус ове торте је оно што је чини магичном и омиљеном! Класична торта богатог укуса коју чини комбинација чоколаде, вишње и бисквита. Сочна и савршена! Топи се у устима и свако ко је проба тражи парче више. Торта није добила име по чувеним Шварцвалд планинама као што се мисли. Њено име потиче од чувене вишњеваче која је понос тог подручја. Торта се састоји од вишања, бисквитних кора и слатке павлаке. Зову је  „краљицом торти“. Пробајте и уверите се и сами зашто је ова торта светски позната.
Фото: Pixabay/Pixel1
Састојци за бисквит:
  • 7 јаја
  • 250 грама шећера
  • 1 ванил шећер
  • 3 кашике уља
  • 100 грама брашна
  • 60 грама какао праха
  • 1/2 кесице прашка за пециво
Први фил ,чоколадни ганаж:
  • 250 милилитара слатке павлаке
  • 200 грама тамне чоколаде за кување
  • око 350 грама вишања
Други фил:
  • 250 милиграма слатке павлаке
  • 3 кашике шећера у праху
  • 1 ванилин шећер
  • 3 кашике мараскино ликера или било које ракије од вишње
За украшавање:
  • око 250 милилитара слатке павлаке
  • комадићи чоколаде
  • кандиране трешње
Припрема:

Кора: Беланца одвојите од жуманаца па их мутите у чврст снег постепено додавајући 150 грама шећера. У међувремену умутите и жуманца са преосталим шећером и ванилин шећером, а када се добро умуте постепено додајте кашику по кашику уља уз стално мешање. У одвојеној посуди просејте брашно, какао прах и прашак за пециво па постепено додајте маси од жуманаца да постане јако густо. Ручно, варјачом, умешајте снег од беланаца. Излијте смесу у калуп и пеците у загрејаној рерни на 180 степени око 40 минута. Забодите чачкалицу током печења да видите да ли је печено. Добро охладите па пресеците попречно да се добију три једнаке коре.
Први фил: Слатку павлаку загрејте до кључања па прелијте преко изломљених чоколада. Мешајте док се сва чоколада не отопи и крема не постаје уједначена. Охладите фил добро пре коришћења. Напуните судоперу хладном водом па у тој води држите шерпицу са ганажом док се не охлади, мешајући константно. После тога ставите у фрижидер  да се потпуно охлади и мало стегне. Пре коришћења је добро умутити. Вишње очистите од коштица. Добро их рукама исцедите од сокова, а сокове сачувајте за натапање кора.
Други фил: Слатку павлаку добро умутите са шећером и ванилин шећером, а на крају умешајте ликер од вишања.
Слагање: Прву кору добро натопите соком од вишања, равномерно поређајте оцеђене вишње па преко распоредите чоколадни ганаш. Поклопите следећом кором па и њу добро натопите соком одвишања. Намажите кору кремом од слатке павлаке, поклопите трећом кором па и њу натопите соком од вишања. Мало притисните длановима да се све лепо уједини. Тако припремљену торту оставите да се хлади барем један сат па је декоришите слатком павлаком, рибаном чоколадом и кандираним трешњама.

Пријатно!

Njeno veličanstvo-višnja

Преузмите андроид апликацију.