Mešenje mekih i gipkih kiflica je prava umetnost u kuhinji, a ako nađete dobar recept, priprema je zapravo veoma jednostavna.
Sastojci:
- 800 g običnog brašna
- 12 g suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 50 ml mlake vode
- 2 kašičice soli
- 300 ml mlakog tečnog jogurta
- 100 – 150 ml mlake vode
- 100 ml ulja
- 125 g putera
- 1 jaje
Sastojci za premaz:
- 1 žumanca
- 2 kašike jogurta
- semenke po želji
- so
Priprema:
Prosejte brašno i u sredinu stavite suvi kvasac i šećer. Sipati sa 50 ml vode, malo promešati i ostaviti 10 minuta da se kvasac aktivira.
Dodajte preostale sastojke za testo i vrlo kratko mesite u srednje meko testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite na toplom mestu 15 minuta.
Posle 15 minuta mesiti testo dok se potpuno ne sjedini. Sada mešajte neprekidno oko pet minuta. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu 45 minuta dok se testo ne udvostruči.
Pripremite punjenje. Izmiksajte puter i dodajte jaje i dobro promešajte.
Testo podeliti na četiri jednaka dela, svaki razvaljati u pravougaonik.
Svaki pravougaonik premažite jednom četvrtinom fila od putera i urolajte. Ponovite postupak sa preostalim komadima testa.
Isecite trouglove kao što je prikazano na fotografiji i ostavite da odmaraju oko pola sata na plehu obloženom masnim papirom.
Pre pečenja premazati žumancetom pomešanim sa jogurtom, posuti semenkama po izboru i krupnom solju.
Pecite u zagrejanoj rerni na 210 stepeni 25 do 30 minuta.
Pečeno pecivo prekrijte papirom za pečenje i suvom kuhinjskom krpom i ostavite oko 15 minuta, a zatim poslužite.
Prijatno!
Pijenje tople vode – jednostavna navika koja može poboljšati vaše zdravlje
Preuzmite android aplikaciju.