Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Štrudla sa jabukama

Potrebno je malo vremena i strpljenja za ovu štrudlu neverovatnog ukusa koja na sve to i divno miriše.
Foto: Pixabay/PIX1861
Sastojci:
  • 250 grama brašna
  • 3 kašike ulja
  • malo soli
  • 125 mililitara mlake vode
  • 1 ½ kilogram kiselih jabuka
  • 100 grama prezli
  • 125 grama šećera
  • 70 grama suvog grožđa
  • 70 grama listića badema
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 125 grama pavlake
  • 50 grama putera
Priprema:

U dublju posudu sipamo brašno. Razgrnemo sredinu brašna i brašnu dodamo ulje, so, mlaku vodu i mesimo brašno dok ne dobijemo glatko elastično testo. Testo prebacimo na površinu posutu brašnom, dodatno umesimo, poklopimo zagrejanom posudom i ostavimo testo da miruje 20 minuta.

Jabuke oljuštimo, očistimo, isečemo na tanke listiće i pomešamo sa prezlama, šećerom, vanilin šećerom, cimetom, bademom i poparenim grožđem.

Testo podelimo u 4 dela. Svaki deo oklagijom razvučemo i rastanjimo na površini posutoj brašnom. Dobijenu koru premažemo pavlakom, stavimo nadev od jabuka, uvijemo u rolnu i stavimo u podmazan pleh. Postupak ponovimo sa ostalim testom. Štrudlu pečemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 1 sat ili dok pita ne porumni. U toku pečenja povremeno pitu zalivamo otopljenim puterom.

Štrudlu sa jabukama posuti šećerom u prahu i poslužiti uz dodatak kugle sladoleda.

Prijatno!

Jabuke vam brzo trunu? Od čega sve zavisi njihov rok trajanja i kako možete da im produžite svežinu

Preuzmite android aplikaciju.