Sarmice od zelja imaju specifičnu, nenametljivu a neodoljivu aromu.
Sastojci:
- oko 30 listova zelja
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 struk praziluka
- 1 šargarepa
- 1 šoljica pirinča
- 400 grama mešanog mlevenog mesa
- 3 čena belog luka
- So, biber, vegeta, peršun i začini po ukusu
- ulje po potrebi
Priprema:
Listove zelja operite, zatim dršku isecete do početka lista odsečete, te nožem istanjite debeli lisni nerv (taj po sredini). Istanjite da vam list ne bi pucao kasnije u toku zamotavanja. Skuvate u velikom loncu vodu, pa kada je sklonite s ringle, ubacite u nju listove zelja dok ne omeknu, treba im minut-dva svega, nema potrebe više.
Izvadite listove iz vode, ocedite ih i stavite sa strane, spremne za rad.
U tiganju na jednoj kašičici ulja izdinstajte glavicu luka, te dodajte mleveno meso i prodinstajte kratko, ne morate skroz da izdinstate meso, sklonite tiganj s ringle, šoljicu do dve šoljice skuvanog pirinča , zacinite sa solju, biberom, alevom paprikom i seckanim peršunovim listom, dodajte u meso i još malo dinstajte.
Fil dobro izmešate, uzmete jedan list zelja, pa na njegov donji kraj stavite kašiku nadeva, zavisi koliki su listovi, pa pažljivo uvijete sarmice, preklopite naravno i sa strane mesni nadev sa listom, da vam isti ne bi ispadao napolje. Sarmice ređajte u vatrostalnu činiju, nalijete sa vodom, ali ne da plivaju, nek fali slobodno malo vode do vrha, poklopite ili stavite alu foliju preko, stavite u rernu na 180-200 stepeni i pečete oko 40-45 minuta.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.