Сармице од зеља имају специфичну, ненаметљиву а неодољиву арому.
Састојци:
- око 30 листова зеља
- 1 већа главица црног лука
- 1 струк празилука
- 1 шаргарепа
- 1 шољица пиринча
- 400 грама мешаног млевеног меса
- 3 чена белог лука
- Со, бибер, вегета, першун и зачини по укусу
- уље по потреби
Припрема:
Листове зеља оперите, затим дршку исецете до почетка листа одсечете, те ножем истањите дебели лисни нерв (тај по средини). Истањите да вам лист не би пуцао касније у току замотавања. Скувате у великом лонцу воду, па када је склоните с рингле, убаците у њу листове зеља док не омекну, треба им минут-два свега, нема потребе више.
Извадите листове из воде, оцедите их и ставите са стране, спремне за рад.
У тигању на једној кашичици уља издинстајте главицу лука, те додајте млевено месо и продинстајте кратко, не морате скроз да издинстате месо, склоните тигањ с рингле, шољицу до две шољице скуваног пиринча , зацините са сољу, бибером, алевом паприком и сецканим першуновим листом, додајте у месо и још мало динстајте.
Фил добро измешате, узмете један лист зеља, па на његов доњи крај ставите кашику надева, зависи колики су листови, па пажљиво увијете сармице, преклопите наравно и са стране месни надев са листом, да вам исти не би испадао напоље. Сармице ређајте у ватросталну чинију, налијете са водом, али не да пливају, нек фали слободно мало воде до врха, поклопите или ставите алу фолију преко, ставите у рерну на 180-200 степени и печете око 40-45 минута.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.