Lako se spremaju i veoma su ukusne.
Sastojci:
- 300 grama mešanog mlevenog mesa
- 80 grama (2 kriške) belog hleba starog bar 1 dan
- malo soli
- malo bibera mlevenog
- malo mešavine mediteranskog začinskog bilja
- 1/2 kašičice crvene mlevene paprike
- 1 jaje
- 2 kašike prezli
- malo maslinovog ulja
Za nadev:
- 50 grama dimljene vratine
- 50 grama pasterizovane pečene crvene paprike
- 30 grama kiselih krastavaca
- 50 grama šargarepe
- 30 grama sira
Priprema:
Prvo pripremiti sastojke za nadev: Šargarepu oprati, oljuštiti, iseći na kolutove i staviti kuvati. Punjene mesne ćufte pečene u rerni. Pripremiti 1 list dimljene vratine. Pečenu papriku iseći na sitne kockice i uviti u papirnati kuhinjski ubrus da upije tekućinu. Kisele krastavčiće, kornišone iseći na sitne kockice. Pripremiti 1 list sira. Kuvanu šargarepu procediti i uviti u papirnati kuhinjski ubrus da upije tekućinu.
Priprema ćuftica:
Hleb namočiti u toplu vodu te rukama dobro iscediti. Mlevenom mesu dodati isceđen hleb, so, mleveni biber, mešavinu mediteranskog začinskog bilja, crvenu mlevenu papriku i dobro izmešati. Zatim dodati jaje i prezle i izmešati da postane kompaktna masa. Od smese napraviti 12 loptica približne težine od 50 grama svaka. Svaku lopticu dlanovima formirati u ćuftu i odlagati na ravnu površinu posutu prezlima (da se ne bi lepile).
Sada u odnosu na veličinu ćufte narezati 6 parčića vratine i 6 parčića sira. Pripremiti 6 čufti na koje će te slagati nadev.
Zatim na svaku čuftu slagati: 1 režanj dimljene vratine, iseckanu pečenu papriku, iseckane kisele krastavčiće, kuvanu šargarepu i na kraju sir. Svaku ćuftu preklopiti sa preostalih 6 ćufti, svaku ponaosob staviti u dlan i pritisnuti, te odložiti na ravnu površinu posutu prezlima i formirati ćufte koje su sa svih strana zatvorene. U vatrostalnu plitku posudu staviti malo maslinovog ulja, poređati ćufte jednu pored druge i svaku još preliti sa malo ulja.
Staviti peći u zagrejanu rernu na 190 stepeni i peći 25 minuta, pojačati temperaturu na 250 stepeni i zapeći još 10 minuta.
Ćufte možete uz neki prilog od povrća ili salatu poslužiti kao glavno jelo, takođe možete ih poslužiti i kao kako toplo tako i hladno predjelo.
Prijatno!
Razbijamo mitove: Da li je bolji beli ili integralni pirinač?
Preuzmite android aplikaciju.