Dobro poznati Panetone, italijanski voćni hleb, koji se obična priprema za Božić. I kod nas ga tokom cele zime možete kupiti u prodavnicama, ali zašto ga ne biste napravili ove godine sami? Divno, slatko, mekano testo prepuno kandiranog voća i suvih grožđica biće prava poslastica za sve ukućane.
Sastojci:
- 500 grama brašna
- 125 grama šećera
- 40 grama svežeg kvasca
- 200 mililitara mlakog mleka
- 1 jaje
- 4 žumanca
- 150 grama maslaca ili margarina, otopljenog i ohlađenog
- malo soli
- 1 ribana korica limuna
- 2 vanilin šećera
- 100 grama kandirane korice narandže
- 50 grama kandiranih trešanja
- 170 grama suvog grožđa
- šećer u prahu, za posipanje hleba
Priprema:
Brašno prosejati u posudu, dodati šećer i u sredinu utisnuti udubljenje. Tu namrviti kvasac, naliti sa 100 mililitara mlakog mleka i izmešati sa malo brašna sa strane i napraviti pred-testo. Prekriti sa još malo brašna sa strane i ostaviti na toplom mestu oko 15 minuta.
Sada dodati ostatak mleka, jaje, žumanca, margarin, so, koricu limuna i narandže i vanilin šećer. Sve dobro izmesiti, i umesiti glatko testo. Ostaviti ga na toplom mestu još 30 minuta.
Pripremiti grožđice, a kandirano voće sitno naseckati, pa sve izmesiti sa testom. Tepsiju sa visokim ivicama okrugle forme podmazati, a okolo staviti 2 savijene trake od papira za pečenje. U ovako pripremljenu formu staviti testo i ostavite ga na toplom mestu dok se vidno ne uveća.
Ukoliko vam testo pređe ivice forme, odseći ga. Kolač peći na 175 stepeni, oko 60 – 70 minuta. Možete i prekriti alufolijom na sred pečenja. Ohladiti i posuti šećerom u prahu.
Prijatno!
Preuzmite androidaplikaciju.