Paelja je jedno od najpoznatijih španskih jela koje potiče iz Valensije. Originalna paelja se pravi od piletine, morskih plodova, ćorizo kobasice i pirinča. Naravno pošto je u kulinarstvu sve dozvoljeno možete je prilagoditi sebi i napraviti onako kako će vama biti najukusnija. Naš današnji predlog je juneće meso.
Sastojci:
- 700 grama junećeg filea
- 100 grama zelene boranije
- 100 grama žute boranije
- 100 grama graška
- 100 grama crvenog pasulja (iz konzerve)
- 80 grama kukuruza šećerca
- 300 grama paradajza
- 100 grama paprike
- 100 grama šargarepe
- 200 grama crnog luka
- 100 grama pirinča
- 300 mililitara goveđeg bujona
- 2 kašičice začinske paprike
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica suvog bosiljka
- 3 čena belog luka
- 1/2 vezice peršuna
- 100 mililitara ulja
Marinada za meso:
- 1 kašičica začina za meso
- 3 kašike soja sosa
- 3 kašike ulja
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 1 kašičica ljute mlevene paprike
Priprema:
Meso iseći na tanje trake i staviti ga u dublju posudu. Dodati mu sve sastojke za marinadu i dobro promešati. Poklopiti i ostaviti u frižideru pola sata. Paradajz oljuštiti i iseći na kockice. Na kockice iseći i papriku i šargarepu. Crni i beli luk sitno iseckati. Pirinač dobro isprati pod mlazom hladne vode sve dok voda ne ostane bistra. U 300 mililitara vrele vode razmrviti kockice za supu, promešati da se otope i ostaviti na stranu.
U veći tiganj sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje spustiti meso i iz češće mešanje ispržiti ga da porumeni (ne poklapati posudu). Rešetkastom kašikom izvaditi meso u odgovarajuću posudu i držati ga na šporetu.
U isto ulje spustiti iseckani crni luk i šargarepu. Dinstati 1-2 minuta, pa ubaciti grašak i boraniju. Posle 3-4 minuta dodati paradajz, papriku i beli luk. Dinstati dok ne ispari voda od paradajza, oko 8 minuta. Zatim ubaciti pirinač i pržiti ga dva minuta uz mešanje. Naliti goveđi bujon. Ubaciti kukuruz šećerac, pasulj (prethodno dobro ispran pod mlazom hladne vode), prženo meso pa posuti začinskom paprikom, mlevenim biberom, origanom i suvim bosiljkom. Dobro promešati, smanjiti temperaturu da jelo samo krčka, pa kuvajte poklopljeno dok pirinač ne omekša i ne upije svu vodu. Povremeno pogledajte i blago promešajte da jelo ne zagori. Na kraju dodati iseckani peršun i skloniti sa vatre.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.