Паеља је једно од најпознатијих шпанских јела које потиче из Валенсије. Оригинална паеља се прави од пилетине, морских плодова, ћоризо кобасице и пиринча. Наравно пошто је у кулинарству све дозвољено можете је прилагодити себи и направити онако како ће вама бити најукуснија. Наш данашњи предлог је јунеће месо.
Састојци:
- 700 грама јунећег филеа
- 100 грама зелене бораније
- 100 грама жуте бораније
- 100 грама грашка
- 100 грама црвеног пасуља (из конзерве)
- 80 грама кукуруза шећерца
- 300 грама парадајза
- 100 грама паприке
- 100 грама шаргарепе
- 200 грама црног лука
- 100 грама пиринча
- 300 милилитара говеђег бујона
- 2 кашичице зачинске паприке
- 1 кашичица млевеног бибера
- 1 кашичица оригана
- 1 кашичица сувог босиљка
- 3 чена белог лука
- 1/2 везице першуна
- 100 милилитара уља
Маринада за месо:
- 1 кашичица зачина за месо
- 3 кашике соја соса
- 3 кашике уља
- 1/2 кашичице млевеног бибера
- 1 кашичица љуте млевене паприке
Припрема:
Месо исећи на тање траке и ставити га у дубљу посуду. Додати му све састојке за маринаду и добро промешати. Поклопити и оставити у фрижидеру пола сата. Парадајз ољуштити и исећи на коцкице. На коцкице исећи и паприку и шаргарепу. Црни и бели лук ситно исецкати. Пиринач добро испрати под млазом хладне воде све док вода не остане бистра. У 300 милилитара вреле воде размрвити коцкице за супу, промешати да се отопе и оставити на страну.
У већи тигањ сипати уље и ставити да се загреје. На загрејано уље спустити месо и из чешће мешање испржити га да порумени (не поклапати посуду). Решеткастом кашиком извадити месо у одговарајућу посуду и држати га на шпорету.
У исто уље спустити исецкани црни лук и шаргарепу. Динстати 1-2 минута, па убацити грашак и боранију. После 3-4 минута додати парадајз, паприку и бели лук. Динстати док не испари вода од парадајза, око 8 минута. Затим убацити пиринач и пржити га два минута уз мешање. Налити говеђи бујон. Убацити кукуруз шећерац, пасуљ (претходно добро испран под млазом хладне воде), пржено месо па посути зачинском паприком, млевеним бибером, ориганом и сувим босиљком. Добро промешати, смањити температуру да јело само крчка, па кувајте поклопљено док пиринач не омекша и не упије сву воду. Повремено погледајте и благо промешајте да јело не загори. На крају додати исецкани першун и склонити са ватре.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.