Musaka nije strogo definisan pojam, uvek možete nešto dodati receptu i svaki put može da bude drugačija.
Mada kažu da Grci je uvek spremaju strogo prema receptu. Mi smatramo da je musaka upravo osmišljena da bi mogla da se pravi ko kako želi, šta voli od začina i povrća i onda smisli neku svoju musaku i oduševi ukućane.Musaka od krompira je pravo letnje jelo koje ćete obožavati.Uvek joj možete dodati plavi patlidžan, tikvice ili zelje.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- ½ kg mešanog mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 jajeta
- ½ litre mleka
- so, vegeta i biber po ukusu
Priprema:
Na zagrejanom ulju prodinstajte crni luk dok ne omekša. Dodajte mleveno meso i uz stalno mešanje nastavite dinstanje dok meso ne porumeni. Začinite meso po ukusu, dodajte seckani beli luk, sve dobro promešajte i meso sklonite sa vatre. U međuvremenu, oljuštite krompir i isecite na tanje kolutove. Sipajte kašiku mlevenog mesa na dno vatrostalne posude, poređajte red krompira, red mesa, red krompira.
Postupak ponavljajte dok ne utošite sve sastojke tako da poslednji red bude red krompira. Razmutite jaja sa mlekom i prelijte musaku.
Musaka treba da se poklopi i peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 2 sata ili dok krompir ne postane mekan i ne dobije zlatno žutu boju. 15-tak minuta pred kraj pažljivo skinite poklopac vatrostalne posude kako bi se musaka dodatno zapekla.
Prijatno!