Мусака није строго дефинисан појам, увек можете нешто додати рецепту и сваки пут може да буде другачија.
Мада кажу да Грци је увек спремају строго према рецепту. Ми сматрамо да је мусака управо осмишљена да би могла да се прави ко како жели, шта воли од зачина и поврћа и онда смисли неку своју мусаку и одушеви укућане.Мусака од кромпира је право летње јело које ћете обожавати.Увек јој можете додати плави патлиџан, тиквице или зеље.
Састојци:
- 1 кг кромпира
- ½ кг мешаног млевеног меса
- 1 главица црног лука
- 2 чена белог лука
- 2 јајета
- ½ литре млека
- со, вегета и бибер по укусу
Припрема:
На загрејаном уљу продинстајте црни лук док не омекша. Додајте млевено месо и уз стално мешање наставите динстање док месо не порумени. Зачините месо по укусу, додајте сецкани бели лук, све добро промешајте и месо склоните са ватре. У међувремену, ољуштите кромпир и исеците на тање колутове. Сипајте кашику млевеног меса на дно ватросталне посуде, поређајте ред кромпира, ред меса, ред кромпира.
Поступак понављајте док не утошите све састојке тако да последњи ред буде ред кромпира. Размутите јаја са млеком и прелијте мусаку.
Мусака треба да се поклопи и пече у загрејаној рерни на 180 степени око 2 сата или док кромпир не постане мекан и не добије златно жуту боју. 15-так минута пред крај пажљиво скините поклопац ватросталне посуде како би се мусака додатно запекла.
Пријатно!