Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Kolač od jabuke iz tiganja

Kada nemate previše sastojaka u kuhinji i frižideru, a želite brzi desert, potražite spas u ovoj ukusnom kolača od jabuka, za koju vam treba samo jedno jaje, dve jabuke i minimum dodatnih sastojaka.
Foto: Pixabay/FlitsArt

Ovaj recept je pravi internet hit, a jedan od razloga za to je i činjenica da vam za pripremu nije potreban ni mikser ni rerna.

Naime, peče se u tiganju na šporetu ili indukcionoj ringli.

Sastojci za fil:
  • 2 velike jabuke
  • 30 grama putera
  • 30 grama šećera
  • cimet po želji
Sastojci za testo:
  • 1 jaje
  • 30 grama šećera
  • 8 grama vanilin-šećera
  • 30 ml ulja
  • 150 grama jogurta
  • 140 grama glatkog brašna
  • 8 grama praška za pecivo
Priprema kolača od jabuka:

Jabuke prvo ogulite, zatim ih operite, prepolovite i uklonite koštice, a na kraju isecite na kriške.
Umutiti jaje sa šećerom i vanilin-šećerom. Dodajte ulje i dobro promešajte, pa dodajte jogurt. Na kraju umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo koje možete prethodno prosijati. Mešajte lopaticom dok ne dobijete glatku smesu.
U tiganju istopite puter, pa dodajte šećer i promešajte. Zatim stavite jabuke u tiganj i dinstajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Posle toga, po želji, dodajte cimet i promešajte. Pripremljenu smesu prelijte preko jabuka, nežno zagladite lopaticom tako da potpuno prekrije jabuke. Stavite poklopac na tiganj i pecite tortu 10 minuta.
Zatim proverite čačkalicom da li je unutrašnjost torte suva. Ako na čačkalici nema mokrih ostataka smese, okrenite je na drugu stranu da i ona porumeni. Najlakši način da to uradite je da tortu prekrijete tanjirom veličine tepsije, pa ga sa tepsijom preokrenite i prebacite na tanjir. Zatim ga jednostavno ponovo prebacite sa tanjira na tiganj. Ponovo poklopite pleh i ostavite da se kolač peče još pet minuta.

Prijatno!

Kako se pravilno peče bundeva: Ukusan recept za dane jeseni

Preuzmite android aplikaciju.