Domaće mekane kiflice su uvek dobra ideja, a tek kada vam kažemo da ne morate da ih mesite, odmah ćete krenuti u pripremu.
Sastojci:
- 2 kašičice suvog kvasca
- ¼ šolje tople vode
- 3 kašike šećera
- 1 šolja toplog mleka
- ½ šolje ulja
- 1 kašika soli
- 2 jaja
- 4 šolje brašna
- 50 grama putera (otopljenog)
Priprema:
Prvo natopite kvasac u toplu vodu i dodajte kašičicu šećera. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 10 minuta. U drugoj posudi dobro pomešajte šolju toplog mleka, šolju ulja, 2 kašike šećera, 1 kašiku soli i 1 šolju brašna.
Dobićete tanje testo. U činiji dobro umutiti dva jajeta viljuškom i dodati u smesu i sve dobro izmešati.
Sada dodajte kompletnu mešavinu u mešavinu kvasca. Dodajte preostale 3 šolje brašna i dobro izmešajte varjačom. Dobićete meko testo. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči.
Pre nego što počnete da pravite kiflice, rastopite puter na laganoj vatri i pripremite četku za mazanje. Zagrejte rernu na 190 stepeni. Testo podeliti na dva dela, razvući u krug, premazati puterom i iseći na trouglove za rolnice.
Kiflice urolajte u klasičan oblik i stavite u posudu za pečenje premazanu otopljenim puterom. Kada napunite posudu za pečenje, rolnice prekrijte krpom i ostavite da odstoje 5 minuta. Namažite ih puterom pre pečenja. Pecite ih 25-30 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Kada su pečene, izvadite ih iz rerne i obilno premažite otopljenim puterom.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.