Божићни и новогодишњи празници у Грчкој не могу проћи без меломакарона. Можете их купити у свим продавницама и посластичарницама. И сваки дом у Грчкој мирише на ову саврешену посластицу. Неке домаћице их праве саме, лако их је направити и толико су укусни да никада не можете појести само један.
Састојци:
За сируп:
- 250 милилитра воде
- 400 грама шећера
- 75 грама меда
- 2 штапића цимета
- 3 каранфилића
- 2 поморанџе
За тесто:
- 200 милилитара сока од поморанџе
- 300 милилитара маслиновог уља
- 1/4 кашичице каранфилића у праху
- 25 грама шећера у праху
- 2 кашичице цимета
- 1/4 кашичице мускатног орашчета
- 1/2 кашичице соде бикарбоне
- 1 рендана корица наранџе
- 500 грама брашна
- 100 грама пшеничног гриза
- мед и ораси за декорацију
Припрема:
Све састојке за сируп (осим меда) ставити у шерпицу, па на лаганој ватри кувати док се шећер не отопи. Отприлике 5 минута. Склонити са ватре и умешати одмах мед. Оставити да одстоји 3-4 сата минимум, да се охлади на собној температури. Сируп се може правити и дан раније.
Загрејати рерну на 190 степени. Велики плех за печење обложити папиром.
У посуду за мешање ставити сок, уље, шећер, зачине, соду и рендану кору наранџе. Промешати све шпатулом.
Брашно помешати са гризом, па масу додати у предходно и све измешати и сјединити шпатулом или варјачом. Не мешати миксером. Рукама кидати комаде теста, отприлике око 30 грама сваки, па их формирати прво у лоптицу, а затим преко решетке/цедиљке обликовати на овални облик. Поновити поступак док има материјала.
Ређати их на плех. Не мора претерано велики размак, јер не нарасту превише. Пећи у загрејаној рерни 20-25 минута, док не постану златно/браон. Одмах по вађењу из рерне, вруће колачиће умочити на десетак секунди у хладан сируп. Вадити их на решетку да се оцеде. Пре служења, премазати медом и посути сецканим орасима.
Пријатно!
Trik za postavljanje lampica na jelku koji će vam uštedeti vreme ove praznične sezone (VIDEO)
Преузмите андроид апликацију.