Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Domaći mančmelou

Volite li mančmelou? Priznajte da ga i vi jedete tako što prvo ogulite čokoladnu koricu, pa pojedete beli deo, pa tek onda biskvit. Ako ste se ikada pitali može li se napraviti domaća varijanta ovog slatkiša, odgovor je „Oooo da“. Probajte ovu verziju omiljenog slatkiša, bićete oduševljeni.
Foto: Pexels/Gustavo Peres
Sastojci:

Za biskvit:

  • 1 kašika kakaoa
  • 450 grama brašna
  • 100 grama šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • na vrh noža sode bikarbone
  • 220 grama margarina
  • 3 jajeta

Za penasti deo:

  • 120 mililitara vode
  • 4 kašike meda
  • 320 grama šećera
  • 2 kašike želatina
  • 4 kašike vode
  • 1/2 kašičice ekstrakta od vanile
  • 4 belanca

Za glazuru:

  • 300 grama mlečne čokolade
  • 9 kašika ulja
Priprema:

Sipati na vagu kakao, pa dodati brašno da ukupna težina bude 450 grama. Staviti u vanglicu i dodati redom sve suve sastojke, a zatim iseckan margarin. Gnječiti margarin dok se ne poveže sa brašnom. Dodati jaja i zamesiti testo. Staviti ga u najlonsku kesu i ostaviti u frižideru da odstoji najmanje 1 sat (testo najduže može da stoji 3 dana u frižideru). Sto posuti brašnom, istresti testo i rasklagijati što tanje jer će malo narasti tokom pečenja. Vaditi modlom keksiće i ređati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći na temperaturi od 190 stepeni oko 10 minuta. Pomešati vodu, med i šećer i staviti na najjaču temperaturu. U međuvremenu želatin natopiti sa hladnom vodom i ostaviti da nabubri. Kada šećer provri ostaviti da vri 5 minuta, odnosno dok nepočnu da izlaze balončići. Skinuti sa šporeta, dodati nabubreli želatin i promešati da se istopi. Umutiti belanca u čvrstu penu i postepeno dodavati sirup uz neprestano miksanje. Dodati ekstrakt vanile i mutiti dok se nedobije gustina šlaga. Sopati masu u špric, staviti špric na sredinu ispečenog keksa, i istiskati, a pena će se sama širiti u krug, i tako redom. Ostaviti da se suše na sobnoj temperaturi 2 sata. Otopiti čokoladu sa uljem. Na viljušku staviti keks i prelivati odozgo čokoladom. Gotove keksiće slagati na tacnu i staviti u frižider da se stegnu.

Prijatno!

 

Recept dana: Rafaelo kuglice

Preuzmite android aplikaciju.