Волите ли манчмелоу? Признајте да га и ви једете тако што прво огулите чоколадну корицу, па поједете бели део, па тек онда бисквит. Ако сте се икада питали може ли се направити домаћа варијанта овог слаткиша, одговор је „Оооо да“. Пробајте ову верзију омиљеног слаткиша, бићете одушевљени.
Састојци:
За бисквит:
- 1 кашика какаоа
- 450 грама брашна
- 100 грама шећера
- 1/2 кашичице соли
- 1/2 кашичице прашка за пециво
- на врх ножа соде бикарбоне
- 220 грама маргарина
- 3 јајета
За пенасти део:
- 120 милилитара воде
- 4 кашике меда
- 320 грама шећера
- 2 кашике желатина
- 4 кашике воде
- 1/2 кашичице екстракта од ваниле
- 4 беланца
За глазуру:
- 300 грама млечне чоколаде
- 9 кашика уља
Припрема:
Сипати на вагу какао, па додати брашно да укупна тежина буде 450 грама. Ставити у ванглицу и додати редом све суве састојке, а затим исецкан маргарин. Гњечити маргарин док се не повеже са брашном. Додати јаја и замесити тесто. Ставити га у најлонску кесу и оставити у фрижидеру да одстоји најмање 1 сат (тесто најдуже може да стоји 3 дана у фрижидеру). Сто посути брашном, истрести тесто и расклагијати што тање јер ће мало нарасти током печења. Вадити модлом кексиће и ређати у плех обложен папиром за печење. Пећи на температури од 190 степени око 10 минута. Помешати воду, мед и шећер и ставити на најјачу температуру. У међувремену желатин натопити са хладном водом и оставити да набубри. Када шећер проври оставити да ври 5 минута, односно док непочну да излазе балончићи. Скинути са шпорета, додати набубрели желатин и промешати да се истопи. Умутити беланца у чврсту пену и постепено додавати сируп уз непрестано миксање. Додати екстракт ваниле и мутити док се недобије густина шлага. Сопати масу у шприц, ставити шприц на средину испеченог кекса, и истискати, а пена ће се сама ширити у круг, и тако редом. Оставити да се суше на собној температури 2 сата. Отопити чоколаду са уљем. На виљушку ставити кекс и преливати одозго чоколадом. Готове кексиће слагати на тацну и ставити у фрижидер да се стегну.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.