Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Домаћи ајвар

Септембар је, месец током ког се двориштима и комшилуцима шири мирис печене паприке и дегустира ајвар. Многи га називају српским кавијаром. Спремни дочекајте зиму и направите најукуснији ајвар који ће вам отворити апетит и учинити свако јело укуснијим.
Фото: commons.m.wikimedia.org/off-shell
 Састојци:
  • 25 килограма свеже црвене паприке
  • 1  кашика соли
  • 1  кашика шећера
  • 1  литар уља
  • 4 кашике сирћета

Паприке добро оперите, обришите и ставите их да се пеку. Добро их испеците са свих страна и стављајте их у најлонске кесе да би сте их лакше огулили. Кад сте завшили са печењем, огулите паприке и добро очистите семенке. Ставите их у цедкy да се оцеде преко ноћи.
Наредни дан оцеђене паприке самељите на машини за млевење. Кад сте завршили са млевењем паприка ,науљите мало шерпу и ставите паприке у шерпу за пржење. Шерпу са паприкама ставите на ватру и мешајте, истовремено ставите и уље да вам се добро загреје. Док се уље греје ви мешајте паприке у шерпи на средњој ватри, то траје двадесетак минута. Онда сипајте загрејано уље на паприке и  мешајте без престанка на средњој ватри. Ајвар ће бити  готов 2 до 3 сата од првог кључања. Време пржења ајвара зависи од неколико фактора: количина паприке, јачина ватре, врста паприке и количине воде у њима. Зато је важно да су паприке добро оцеђене.
Пола сата пре крај пржења ставите тегле у рерну на 100 степени. Пре сам крај пржења додајте со, шећер и сирће и врућ ајвар сипајте у вруће тегле. Затворите добро тегле са чистим поклопцима и вратите у рерну на 75 степени још један сат.

Оставите тегле у затвореној рерни док се сасвим не охладе.

Савет:

Ако хоћете пикантно љут ајвар на 25 килограма паприка додајте 1 килограм љутих паприка.

Пријатно!

Рецепт дана: Припрема зимнице – туршија.

Преузмите андроид апликацију.