Septembar je, mesec tokom kog se dvorištima i komšilucima širi miris pečene paprike i degustira ajvar. Mnogi ga nazivaju srpskim kavijarom. Spremni dočekajte zimu i napravite najukusniji ajvar koji će vam otvoriti apetit i učiniti svako jelo ukusnijim.
Sastojci:
- 25 kilograma sveže crvene paprike
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 1 litar ulja
- 4 kašike sirćeta
Paprike dobro operite, obrišite i stavite ih da se peku. Dobro ih ispecite sa svih strana i stavljajte ih u najlonske kese da bi ste ih lakše ogulili. Kad ste zavšili sa pečenjem, ogulite paprike i dobro očistite semenke. Stavite ih u cedky da se ocede preko noći.
Naredni dan oceđene paprike sameljite na mašini za mlevenje. Kad ste završili sa mlevenjem paprika ,nauljite malo šerpu i stavite paprike u šerpu za prženje. Šerpu sa paprikama stavite na vatru i mešajte, istovremeno stavite i ulje da vam se dobro zagreje. Dok se ulje greje vi mešajte paprike u šerpi na srednjoj vatri, to traje dvadesetak minuta. Onda sipajte zagrejano ulje na paprike i mešajte bez prestanka na srednjoj vatri. Ajvar će biti gotov 2 do 3 sata od prvog ključanja. Vreme prženja ajvara zavisi od nekoliko faktora: količina paprike, jačina vatre, vrsta paprike i količine vode u njima. Zato je važno da su paprike dobro oceđene.
Pola sata pre kraj prženja stavite tegle u rernu na 100 stepeni. Pre sam kraj prženja dodajte so, šećer i sirće i vruć ajvar sipajte u vruće tegle. Zatvorite dobro tegle sa čistim poklopcima i vratite u rernu na 75 stepeni još jedan sat.
Ostavite tegle u zatvorenoj rerni dok se sasvim ne ohlade.
Savet:
Ako hoćete pikantno ljut ajvar na 25 kilograma paprika dodajte 1 kilogram ljutih paprika.
Prijatno!
Recept dana: Priprema zimnice – turšija.
Preuzmite android aplikaciju.