Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Domaća verzija čuvene tviks čokoladice

Ovaj ukusni klasik možete vrlo lako sam napraviti, a bićete vrlo iznenađeni koliko će ukus ličiti na original.
Foto: Pixabay/WikimediaImages
Sastojci:
Za keks
  • 150 grama omekšalog putera
  • 115 grama šećera
  • 400 grama brašna
  • pola kašičice soli
Za karamel
  • 600 grama mekanih karamel bombona
  • 2 kašike slatke pavlake
Za čokoladnu glazuru
  • 450 grama čokolade za kuvanje
  • 13 kašika ulja
Priprema:

Prvo je potrebno da napravite keks koji će biti baza domaćih Twix štanglica. Uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni. Uzmite manji pleh i obložite ga pek papirom. Pazite da ostavite dovoljno papira ili folije da možete uz pomoć toga kasnije da izvadite keks iz pleha. Puter i šećer mutite mikserom u velikoj činiji oko 3 minuta, dok smesa ne postane baršunasta i meka. Potom u činiju dodajte brašno i so, i mutite na najmanjoj brzini dok se sve ne sjedini.Kada je testo spremno, prebacite ga u pripremljeni pleh. Pritiskajte masu rukama kako biste je izjednačili. Keks treba ukupno da se peče 18-20 minuta. Okrenite ga negde na polovini pečenja, kako bi se ispekao ravnomerno. Treba da bude svetle zlatno-smeđe boje. Budite veoma pažljivi da ga ne prepečete, jer će se u suprotnom keks mnogo mrviti. Na kraju, ostavite ga da se potpuno ohladi.

Otopite karamele sa slatkom pavlakom na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj pećnici. Ukoliko su karamele tvrđe, slobodno dodajte još jednu kašiku pavlake. Za ovaj recept je najbolje da karamel ne bude suviše čvrst, nego lagan i svilenkast. Sipajte karamel preko ohlađenog keksa i dobro sve poravnajte. Stavite pleh da se hladi u frižideru oko sat vremena.

Glazuru spremite tako što ćete čokoladu sa uljem otopiti na pari uz stalno mešanje. Uz pomoć folije ili papira, izvadite slatkiš iz pleha. Zatim ga isecite na tanke štangle dužine prsta. Probajte da ceo kolač presečete po širini, a onda svaku polovinu na po 10 traka. Važno je da koristite veliki i oštar nož kako ne biste izmrvili keks prilikom sečenja.Svaku štanglu celu umočite u čokoladu koristeći viljušku ili neki sličan alat za umakanje, pa je odložite na pleh obložen folijom. Pleh sa poslasticama stavite u frižider da se hlade dok se čokolada potpuno ne stegne.

Prijatno!

Recept dana: Domaći mančmelou

Preuzmite android aplikaciju.