Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Домаћа верзија чувене твикс чоколадице

Овај укусни класик можете врло лако сам направити, а бићете врло изненађени колико ће укус личити на оригинал.
Фото: Pixabay/WikimediaImages
Састојци:
За кекс
  • 150 грама омекшалог путера
  • 115 грама шећера
  • 400 грама брашна
  • пола кашичице соли
За карамел
  • 600 грама меканих карамел бомбона
  • 2 кашике слатке павлаке
За чоколадну глазуру
  • 450 грама чоколаде за кување
  • 13 кашика уља
Припрема:

Прво је потребно да направите кекс који ће бити база домаћих Тwиx штанглица. Укључите рерну да се загреје на 180 степени. Узмите мањи плех и обложите га пек папиром. Пазите да оставите довољно папира или фолије да можете уз помоћ тога касније да извадите кекс из плеха. Путер и шећер мутите миксером у великој чинији око 3 минута, док смеса не постане баршунаста и мека. Потом у чинију додајте брашно и со, и мутите на најмањој брзини док се све не сједини.Када је тесто спремно, пребаците га у припремљени плех. Притискајте масу рукама како бисте је изједначили. Кекс треба укупно да се пече 18-20 минута. Окрените га негде на половини печења, како би се испекао равномерно. Треба да буде светле златно-смеђе боје. Будите веома пажљиви да га не препечете, јер ће се у супротном кекс много мрвити. На крају, оставите га да се потпуно охлади.

Отопите карамеле са слатком павлаком на лаганој ватри или у микроталасној пећници. Уколико су карамеле тврђе, слободно додајте још једну кашику павлаке. За овај рецепт је најбоље да карамел не буде сувише чврст, него лаган и свиленкаст. Сипајте карамел преко охлађеног кекса и добро све поравнајте. Ставите плех да се хлади у фрижидеру око сат времена.

Глазуру спремите тако што ћете чоколаду са уљем отопити на пари уз стално мешање. Уз помоћ фолије или папира, извадите слаткиш из плеха. Затим га исеците на танке штангле дужине прста. Пробајте да цео колач пресечете по ширини, а онда сваку половину на по 10 трака. Важно је да користите велики и оштар нож како не бисте измрвили кекс приликом сечења.Сваку штанглу целу умочите у чоколаду користећи виљушку или неки сличан алат за умакање, па је одложите на плех обложен фолијом. Плех са посластицама ставите у фрижидер да се хладе док се чоколада потпуно не стегне.

Пријатно!

Recept dana: Domaći mančmelou

Преузмите андроид апликацију.