Praline su divan način da nekome poklonite ručno pravljeni poklon ili da zasladite svoj život. Eto ideje i za današnji Dan zaljubljenih, ukoliko ga slavite.
Sastojci:
- 150 grama mlečne čokolade
Fil:
- 50 grama mlečne čokolade
- 50 mililitara slatke pavlake
- kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Napravite fil tako što ćete slatku pavlaku sa ekstraktom umutiti da postane blago čvrsta. To možete i ručno, žicom. Zatim dodajte rastopljenu čokoladu i dobro izmešajte žicom da se sjedini. Ostavite u frižideru do korišćenja. Preostalu čokoladu podelite na tri dela. 2/3 rastopite na pari, sklonite sa vatre pa dodajte preostalu čokoladu i mešajte dok se ne sjedine. Čokoladu sipajte u čiste i suve modle a zatim modlu okrenite naopako i tresite je tako da izađe sav višak čokolade. To možete raditi iznad radne površine koju ste pokrili velikim komadom papira za pečenje. Skinite višak čokolade metalnom špatulom i ostavite čokoladu da se stegne na sobnoj temperaturi pa je stavite u frižider na pola sata da se u potpunosti stegne. Čokoladu koju ste istresli iz modle skupite špatulom i vratite u činiju u kojoj je bila. Promešajte i ostavite sa strane. Stegnutu čokoladu u kalupima sada napunite čokoladnim filom ali tako da bude puno ne mnogo više od polovine. Preko sipajte preostalu čokoladu (ukoliko se stegla, rastopite je ponovo), skinite višak i ostavite u ftižideru nekoliko sati. Ukoliko su modle kvalitetne, praline će samo iskliznuti iz kalupa kada ga okrenete naopako.
Uživajte!
Preuzmite android aplikaciju.