Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Bananamisu

Banane su mnogima omiljeno voće. Često ih jedemo kao deo doručka sa ovsenim pahuljicama ili nam služe kao brza užina i večera. Ako ste željni deserta od banane, predlažemo da probate ovaj brzi kolač, koji mi od milja možemo nazvati – bananamisu.
Foto: Pixabay/Engin_Akyurt
Sastojci za biskvit:
  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • malo putera i hlebnih mrvica za kalup
Sastojci za fil:
  • 4 decilitra slatke pavlake
  • 5 kesica šećera u prahu
  • 50 grama maskarpone sira
  • 3 banane
  • sok od 1 limuna
  • kakao
  • 1 kašika prezle
Priprema:

Prvo ispecite biskvit. Kalup za torte koji se može odvojiti premazati sa malo putera, posuti prezlom i ostaviti na stranu. Uključite rernu na 180 stepeni. Umutiti jaja, dodati šećer i mešati dok se smesa ne udvostruči i ne postane svetlo žuta. Zatim u smesu dodati prosejano brašno i lagano mešati špatulom ili varjačom, nikako mikserom.

Smesu sipajte u kalup, stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 15-20 minuta, dok se biskvit ne odvoji od kalupa i ne dobije zlatnožutu boju po površini. Ostavite da se biskvit ohladi u kalupu i pripremite kremu. Slatku pavlaku umutiti mikserom dok se malo ne stvrdne. Zatim dodajte šećer i mešajte dok se šlag ne učvrsti. U posebnoj posudi mikserom malo izmiksajte maskarpone, pa dodajte u šlag i laganim ručnim mešanjem sastojke umešajte u kompaktnu kremu. Kada je gotovo, stavite u frižider. Bananu oljuštite, iseckajte na pola, poprskajte limunovim sokom i rasporedite na ohlađeni biskvit. Možda će vam trebati više banana, u zavisnosti od njihove veličine i veličine kalupa, pa računajte na to. Prelijte bananama i kremom od keksa. Malo protresite kalup da se krem spusti i po potrebi ga zagladite špatulom, pa tortu stavite u frižider na nekoliko sati. Bilo bi idealno da prenoćite u frižideru. Pre serviranja pospite kakaom.

Prijatno!

Zašto je kora od banane dobra za područje ispod očiju?

Preuzmite android aplikaciju.