Početna > Srbija
Srbija

RC Ruma: Pojava repine pipe na starim repištima

Na terenu RC Ruma tokom proteklog vikenda otpočela je setva šećerne repe. RC Ruma u 2023. godini prati pojavu i kretanje repine pipe (Bothynoderes punctiventris) na lokalitetima Kraljevci i Ljukovo.

Foto: Wikimediacommons/Brunei

Na lokalitetu Ljukovo, sa porastom temperature, registrovan je izlazak repine pipe sa mesta prezimljavanja, pa se u feromonskim klopkama postavljenim na staro repište registruje prisustvo imaga ove štetočine.

Sa daljim porastom temperature vazduha i zemljišta očekuje se intenzivniji izlazak imaga sa mesta prezimljavanja, a nakon toga i migracija sa starih na novozasejana repišta.

S obzirom da su početne faze razvoja šećerne repe najugroženije, proizvođačima se kao preventivne mere kontrole preporučuju:

– setva “lovnih pojaseva“ (gušća setva na uvratinama),

– kopanje lovnih kanala oko starih repišta,

– redovan obilazak parcela u najtoplijem delu dana (praćenje početka nicanja useva i prisustva repine pipe na starim i novim repištima).

Za sada se ne preporučuju hemijske mere zaštite, a RC Ruma nastavlja sa praćenjem ove štetočine na starim i novim repištima i na vreme će signalizirati vreme za primenu insekticida.

RC Novi Sad: Tripsi u zasadima bresaka i nektarina

 

Preuzmite android aplikaciju.