Почетна > Србија
Србија

РЦ Нови Сад: Трипси у засадима бресака и нектарина

На подручју деловања РЦ Нови Сад засади бресака и нектарина се у зависности од сортимента и локалитета налазе у фази од почетак цветања (ББЦХ 61) до фазе пуног цветања (ББЦХ 65).
Фото: Wikimediacommons/Dinesh Valke

Визуелним прегледом засада и отресањем гранчица регистровано је присуство имага трипса (Thysanoptera) у индексу напада 1,66. У току је насељавање имага трипса на отворене цветове.

У време цветања бресака и нектарина одрасле јединке трипса насељавају цветове у којима се хране и полажу јаја, услед чега долази до њиховог одбацивања или појаве ожиљака на плодовима. Значајније штете настају приликом исхране ларви на тек заметнутим плодовима, што за последицу има појаву некрозе и деформисање плодова, из којих често цури смола.

Сузбијање трипса је веома отежано због њихове појаве у време цветања, када примена инсектицида није дозвољена због могућег тровања полинатора. Хемијске мере заштите су могуће тек у фази прецветавања и почетка формирања плодника, која се поклапа са масовним пиљењем ларви трипса, када полинатори више нису присутни у воћњаку.

РЦ Нови Сад наставља са праћењем трипса у засадима бресака и нектарина и сигнализираће право време за третман.

RC Ruma: Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis (IV nedelja)

 

Преузмите андроид апликацију.