Почетна > Србија
Србија

РЦ Рума: Појава репине пипе на старим репиштима

На терену РЦ Рума током протеклог викенда отпочела је сетва шећерне репе. РЦ Рума у 2023. години прати појаву и кретање репине пипе (Bothynoderes punctiventris) на локалитетима Краљевци и Љуково.

Фото: Wikimediacommons/Brunei

На локалитету Љуково, са порастом температуре, регистрован је излазак репине пипе са места презимљавања, па се у феромонским клопкама постављеним на старо репиште региструје присуство имага ове штеточине.

Са даљим порастом температуре ваздуха и земљишта очекује се интензивнији излазак имага са места презимљавања, а након тога и миграција са старих на новозасејана репишта.

С обзиром да су почетне фазе развоја шећерне репе најугроженије, произвођачима се као превентивне мере контроле препоручују:

– сетва “ловних појасева“ (гушћа сетва на увратинама),

– копање ловних канала око старих репишта,

– редован обилазак парцела у најтоплијем делу дана (праћење почетка ницања усева и присуства репине пипе на старим и новим репиштима).

За сада се не препоручују хемијске мере заштите, а РЦ Рума наставља са праћењем ове штеточине на старим и новим репиштима и на време ће сигнализирати време за примену инсектицида.

RC Novi Sad: Tripsi u zasadima bresaka i nektarina

 

Преузмите андроид апликацију.