Početna > Biznis
Biznis

Procureli podaci više od 30.000 klijenata Credit Suisse banke

Na osnovu informacija koje su procurele iz jedne od najvećih svetskih privatnih banaka – Credit Suisse, razotkriveno je skriveno bogatstvo klijenata umešanih u mučenje, trgovinu drogom, pranje novca, korupciju i druga teška krivična dela, piše britanski Gardijan.
Foto: WikimediaCommons/Cayambe

Banka Credit Suisse je u saopštenju navela da „snažno odbacuje optužbe i insinuacije o navodnoj poslovnoj praksi banke“.

Procureli podaci iz izveštaja koji mediji još nazivaju „Švajcarske tajne“, ukazuju na rasprostranjene propuste Credit Suisse-a, uprkos, kako navodi londonski list, višedecenijskim obećanjima da će ukloniti sumnjive klijente i nezakonita sredstva.

Prema izveštajima koji su procureli u javnost, a u kojima su obelodanjene interne procedure Credit Suisse, druge po veličini švajcarske banke, otkriveni su detalji računa oko 30.000 klijenata, među kojima ima i sumnjivih, i ukazuje na moguće propuste u proverama mnogih kupaca, preneli su danas nemački mediji.

Njujork tajms je izvestio da su među spornim vlasnicima naloga i kralj Abdulah Drugi od Jordana, dva sina egipatskog moćnika Hosnija Mubaraka i sinovi šefa pakistanske obaveštajne službe koji je bio umešan u krijumčarenje velikih suma novca iz nekoliko zemalja islamskim gerilcima.

Nalazi su takođe uključivali 25 zatvorenih računa u ukupnom iznosu od 270 miliona dolara koji pripadaju pojedincima optuženim za umešanost u venecuelanski naftni skandal, uključujući bivšeg zamenika ministra energetike Venecuele Nervisa Viljalobosa, navodi Njujork tajms.

Nemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung saopštio je da je podatke dobio anonimno preko sigurnog digitalnog mejla pre više od godinu dana.

Rečeno je da nije jasno da li je izvor pojedinac ili grupa, a list nije platio nikakvu nadoknadu za te informacije.

List navodi da je procenio podatke od 1940-ih pa sve do poslednje decenije, zajedno sa drugim medijskim partnerima, uključujući Njujork tajms i Gardian, u okviru projekta o organizovanom kriminalu i korupciji.

Navedeno je da podaci ukazuju na to da je banka kao klijente prihvatila „korumpirane autokrate, osumnjičene ratne zločince i trgovce ljudima, dilere droge i druge kriminalce“.

Credit Suisse je rekao da su optužbe „pretežno istorijske“ i da su „zasnovane na delimičnim, netačnim ili selektivnim informacijama izvučenim iz konteksta, što rezultira tendencioznim tumačenjima poslovnog ponašanja banke“.

Banka je saopštila da je pregledala veliki broj računa potencijalno povezanih sa optužbama i da je oko 90 posto njih „zatvoreno ili su bili u procesu zatvaranja“, a da je više od 60 posto zatvoreno pre 2015. godine.

Što se tiče računa koji su i dalje aktivni, banka je saopštila da su preduzete odgovarajuće provere i druge mere kontrole.

OTP Grupa preuzima tri portala za kupovinu nekretnina u Mađarskoj

 

Preuzmite android aplikaciju.