Почетна > Бизнис
Бизнис

Процурели подаци више од 30.000 клијената Credit Suisse банке

На основу информација које су процуреле из једне од највећих светских приватних банака – Credit Suisse, разоткривено је скривено богатство клијената умешаних у мучење, трговину дрогом, прање новца, корупцију и друга тешка кривична дела, пише британски Гардијан.
Фото: WikimediaCommons/Cayambe

Банка Credit Suisse је у саопштењу навела да „снажно одбацује оптужбе и инсинуације о наводној пословној пракси банке“.

Процурели подаци из извештаја који медији још називају „Швајцарске тајне“, указују на распрострањене пропусте Credit Suisse-а, упркос, како наводи лондонски лист, вишедеценијским обећањима да ће уклонити сумњиве клијенте и незаконита средства.

Према извештајима који су процурели у јавност, а у којима су обелодањене интерне процедуре Credit Suisse, друге по величини швајцарске банке, откривени су детаљи рачуна око 30.000 клијената, међу којима има и сумњивих, и указује на могуће пропусте у проверама многих купаца, пренели су данас немачки медији.

Њујорк тајмс је известио да су међу спорним власницима налога и краљ Абдулах Други од Јордана, два сина египатског моћника Хоснија Мубарака и синови шефа пакистанске обавештајне службе који је био умешан у кријумчарење великих сума новца из неколико земаља исламским герилцима.

Налази су такође укључивали 25 затворених рачуна у укупном износу од 270 милиона долара који припадају појединцима оптуженим за умешаност у венецуелански нафтни скандал, укључујући бившег заменика министра енергетике Венецуеле Нервиса Виљалобоса, наводи Њујорк тајмс.

Немачки дневник Sueddeutsche Zeitung саопштио је да је податке добио анонимно преко сигурног дигиталног мејла пре више од годину дана.

Речено је да није јасно да ли је извор појединац или група, а лист није платио никакву надокнаду за те информације.

Лист наводи да је проценио податке од 1940-их па све до последње деценије, заједно са другим медијским партнерима, укључујући Њујорк тајмс и Гардиан, у оквиру пројекта о организованом криминалу и корупцији.

Наведено је да подаци указују на то да је банка као клијенте прихватила „корумпиране аутократе, осумњичене ратне злочинце и трговце људима, дилере дроге и друге криминалце“.

Credit Suisse је рекао да су оптужбе „претежно историјске“ и да су „засноване на делимичним, нетачним или селективним информацијама извученим из контекста, што резултира тенденциозним тумачењима пословног понашања банке“.

Банка је саопштила да је прегледала велики број рачуна потенцијално повезаних са оптужбама и да је око 90 посто њих „затворено или су били у процесу затварања“, а да је више од 60 посто затворено пре 2015. године.

Што се тиче рачуна који су и даље активни, банка је саопштила да су предузете одговарајуће провере и друге мере контроле.

OTP Grupa preuzima tri portala za kupovinu nekretnina u Mađarskoj

 

Преузмите андроид апликацију.