Početna > Kulturna scena

Kulturna scena Novi Sad

Predavanje dr Aleksandre Kolaković 15. decembra na Jutjub kanalu KCNS

Predavanje dr Aleksandre Kolaković „Orijent ekspres: istorija jednog nostalgičnog putovanja” možete pogledati 15. decembra u 21.00 čas na Jutjub kanalu KCNS.
predavanje
Foto: KCNS

Razvoj železnice u 19. veku uticao je na razvoj komunikacija, promenu percepcija mesta i vremena, kao i navika stanovništva.

Kada je 1883. godine iz Pariza krenuo prvi voz Orijent ekspresa započela je istorija kontakata, veza, percepcija, imaginacija i mašte, koja u raznim izmenjenim oblicima traje i danas.

Nostalgija za vozom koji je povezivao različite narode i civilizacije ostala je prisutna u umetnosti, ali i kao potencijal kulturno-istorijskog nasleđa i turizma.

Predavanje nastoji da prezentuje istoriju Orijent ekspresa i da ukaže na nasleđe njegovog postojanja.

Dr Aleksandra Kolaković je viši naučni saradnik u Institutu za političke studije. U svom radu je fokusirana na istoriju ideja, intelektualnu istoriju, identitet, kulturu sećanja i kulturnu diplomatiju.

Rukovodi projektom Francuska i Zapadni Balkan: nasleđe prošlosti i evrointegracije, koji zajednički realizuju Sorbona Pariz IV i Institut za političke studije u okviru bilateralne saradnje između Republike Srbije i Republike Francuske u oblasti naučnih i tehničkih istraživanja – „Partnerstvo Hubert Curien” (PHC).

Promocija monografije o grupi „KÔD“ sutra u SKCNS Fabrici

Preuzmite android aplikaciju.