Почетна > Културна сцена

Културна сцена Нови Сад

Предавање др Александре Колаковић 15. децембра на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Александре Колаковић „Оријент експрес: историја једног носталгичног путовања” можете погледати 15. децембра у 21.00 час на Јутјуб каналу КЦНС.
предавање
Фото: КЦНС

Развој железнице у 19. веку утицао је на развој комуникација, промену перцепција места и времена, као и навика становништва.

Када је 1883. године из Париза кренуо први воз Оријент експреса започела је историја контаката, веза, перцепција, имагинација и маште, која у разним измењеним облицима траје и данас.

Носталгија за возом који је повезивао различите народе и цивилизације остала је присутна у уметности, али и као потенцијал културно-историјског наслеђа и туризма.

Предавање настоји да презентује историју Оријент експреса и да укаже на наслеђе његовог постојања.

Др Александра Колаковић је виши научни сарадник у Институту за политичке студије. У свом раду је фокусирана на историју идеја, интелектуалну историју, идентитет, културу сећања и културну дипломатију.

Руководи пројектом Француска и Западни Балкан: наслеђе прошлости и евроинтеграције, који заједнички реализују Сорбона Париз IV и Институт за политичке студије у оквиру билатералне сарадње између Републике Србије и Републике Француске у области научних и техничких истраживања – „Партнерство Hubert Curien” (PHC).

Promocija monografije o grupi „KÔD“ sutra u SKCNS Fabrici

Преузмите андроид апликацију.