Са хиљадама врста пиринча у свету, јасмин, басмати, арборио… Ово су само неке врсте. А да ли је изненађење да ово зрно дефинише култна јела широм планете?
Поред тога, половина светске популације ослања се на пиринач као основну храну, тако да је током своје дуге историје било много кулинарских иноватора.
И док су јела од пиринча као што су суши, пржени пиринач и паеља добро позната, постоји безброј других рецепата од пиринча које можете пробати на својим путовањима.
Ово су само неки од њих.
Зонгзи (Кина)
Се налази у разним итерацијама широм Кине, зонгзи се односи на лепљиве куглице од пиринча умотане у лишће бамбуса пре кувања које се могу напунити сланим или слатким филовима. Типични зонгзи пуњења у јужној Кини укључују слана пачја јаја и свињски стомак, док су слађа пуњења попут пасте од црвеног пасуља и тапиоке чешћа на северу земље. Наравно, честе су варијације од породице до породице, па немојте се изненадити ако вам, као госту, буду понуђени другачији зонгзи од горе описаних.
Аранчини (Италија)
Најпознатија улична храна на Сицилији је кугла од пиринча, чије име потиче од наранџастог цитруса на које личи по облику и боји. Аранчини су у основи пуњене пиринчане куглице које се похују и прже, а о тачном називу расправљају сами Сицилијанци. У Палерму је јело типично округло и назива се аранцина, док је у Катанији купастог облика, неки кажу да личи на локални вулкан Етна и зове се аранцино. Ово јело можете пронаћи широм Сицилије, као и у континенталној Италији, али аранцини су посебно повезани са празником Свете Луције у Сиракузи, који се слави сваке године 13. децембра. Куглице су обично пуњене месним сосом, а други пуни могу укључивати грашак, моцарелу, пршуту, спанаћ и патлиџан у сосу од парадајза.
Биријани (Индија)
Омиљени широм индијског потконтинента, биријани је скоро увек на менију за посебне прилике у Индији. То је богато и сложено јело, направљено од делимично куваног басмати пиринча са поврћем, месом или рибом у сосу који је зачињен егзотичним зачинима. Затим се лонац покрије и покрије мокром крпом како би се спречило да пара излази док се биријани кува на лаганој ватри. Типични зачини укључују широку ароматичну мешавину, укључујући семе коморача, кардамом, ловоров лист, коријандер и бели лук.
Онигири (Јапан)
Наравно, најпопуларнији је суши, али Јапанци воле и онигири, јело од куваног јапанског пиринча обликованог у троугласти облик и умотано у нори од морских алги. Онигири је посебан по својој практичности и приступачности, а може се направити код куће и узети, на пример, за ручак, или купити на путу.
Džejmi Oliver otkriva: Tajna hrskavog povrća je tehnika „polutajmera“
Преузмите андроид апликацију.