Почетна > Путовања
Путовања

Потсдам: Сећање на раскош Пруске

На свега двадесет минута од Берлина, на обалама реке Хавел, налази се Потсдам, раскошни и љупки град стар више од десет векова у ком су се својевремено у својим палатама башкарили пруски краљеви и немачки цареви и где се писала историја.
Фото: Pixabay/Scholty1970

Након Другог светског рата био је обновљен, а данас су многе од његових историјских знаменитости са разлогом нашле место на UNESCO листи светске баштине. Потсдам заслужује више од једнодневног излета из Берлина, а неке од разлога за то поделићемо са вама.

Историјско наслеђе

У Подстаму можемо истражити место на ком су Черчил, Труман и Стаљин писали светску историју – невероватну палату Cecilienhof која је изграђена између 1914. и 1917. године у Тудор стилу за престолонаследника Вилијама и његову супругу Cecilie von Mecklenburg.

Не само да је палата чудесна, већ има и невероватан парк (Нови врт) са погледом на Кенигсвалд на обалама реке Хавел. Cecilienhof, здање од опеке и дрвета, последња је палата коју је подигла пруска династија Hohenzollern.

Фото: Shutterstock/AleksanderssonS

Принцеза Цецилија остала је да живи у њој све до уласка Црвене армије у зиму 1945. године, а свега неколико месеци касније овде су се састали представници Савезника у Другом светском рату и потписали Потсдамски споразум коме је дефинисана будућност Европе, и нарочито Немачке након што је рат окончан.

Данас је ова зграда музеј и хотел у ком су се 2007. године састали министри G8 држава.

Велелпни паркови и палате

Потсдам је познат и као град паркова, те би једна од првих станица приликом његовог обиласка требало да буде Сансуси парк, који се такође налази на Унесковој листи светске баштине.

Парк је добио име по прелепој палати у рококо стилу која је вероватно једна од романтичнијих здања у околини, окружена виноградима, фонтанама и мермерним статуама, а сама реч “сансуси” је изведена из француског “sans souci” што значи “без бриге”.

Фото: Unsplash/Dana Ward

Градњу палате, по угледу на Версај, наредио је лично краљ Пруске, Фридрих Велики, који је касније и сахрањен у парку дворца.

Једна од просторија носи Волтерово име, будући да је чувени филозоф својевремено боравио у палати. Сам парк је био познат по раскошној барокној цветној башти и по пластеницима у којима су расле поморанџе, диње, брескве и банане.

Холандска четврт
Фото: Pixabay/PeterBe

У центру града налази се интересантна Холандска четврт која се састоји од 134 двоспратне зграде од холандске црвене цигле.

Овај кварт зидан је за холандске имигранте између 1733. и 1740. године по жељи тадашњег краља Фредерика Вилијама I, који је позвао градитеље и занатлије из Холандије.

Касније су готово све зграде биле реновиране и данас чине највећи холандски стамбени комплекс изван Холандије.

Кварт је динамичан и уредан, у њему се налазе бројне уметничке и занатлијске радње, галерије, радионице, антикварнице и удобни кафићи, као и два музеја.

Најбоље је посетити га у пролеће, када се одржава фестивал лала, или на зиму, у време божићног маркета.

Руски утицај
Фото: Shutterstock/Mahendraproject

У Потсдаму су остали и трагови руских утицаја, будући да је после Другог светског рата био накратко окупиран од стране Црвене армије.

Пре тога у њему је постојала мала руска колонија која датира из 1820-их година, а састоји се од нешто више од десетак необичних зграда – Александровка.

Посета руској колонији омогућава посетиоцима јединствену прилику да се врате у прошлост и упознају руску културу и естетиком.

Сама колонија је основана са намером да прикаже пријатељски однос између немачких и руских владара, а зграде су подигнуте у складу са традиционалним архитектонским стиловима.

Аутор текста: Н. К.

Egzotika islama na starom kontinentu

Преузмите андроид апликацију.