Почетна > Путовања
Путовања

Егзотика ислама на старом континенту

Европа је претежно хришћански континент, како у контексту религије, тако и културног наслеђа. То међутим не значи да не постоје трагови других религија у Европи. Од Анадалузије до Истанбула, постоје тековине ислама које значајно доприносе не само архитектонском, већ и културном диверзитету Европе.
Фото: Unsplash/Diego Allen

Представљамо вам неке од најважних локација исламске баштине на нашем континету, које вреди посетити без обзира на нашу вероисповест.

Андалузија, Шпанија

Данашња јужна шпанска покрајина, Андалузија, основана је у осмом веку након успешних освајања Тарика Ибн Зијада, који је био славни херој Омејадског калифата, те је наредних векова била важан исламски центар.

Мароканске династије Алморавид и Алмохад ујединиле су територију под својом влашћу и омогућиле стварање важног исламског наслеђа које до данас привлачи пажњу туриста свих вероисповести, а и атеиста.

Градови попут Севиље, Кордобе, Малаге, Гранаде и Алмерије са бројним историјским споменицима сведоци су мрачног доба Европе којом су владали муслимански краљеви.

Фото: Unsplash/Jorge Fernandez Salas

Једна од најзначајнијих грађевина из овог доба је велелепна Алхамбра. Алхамбра је много више од замка.

То је јединствени споменик арапске архитектуре, али и уметности, комплекс који плени како својом целокупном монументношћу, тако и маленим детаљима као што су керамичке плочице, егзотичне арабеске и елегантни лукови.

Осим због својих архитектонских бисера, Андалузија је вредна посете и због интересантних и разноликих предела који обилују најразличитијом вегетацијом. Од високих планина и борових шума, преко сувих пустиња па све до плодног земљишта на ком се лаку узгајају тропске воћке.

Истанбул, Турска

Највећи град у Турској препознатљиве панораме надвијене над Босфором не треба посебно представљати.

Историја града сеже до 6. века пре нове ере, а пре него што је пао у руке Отоманске империје био је део многих древних цивилизација и пожељна мета разних освајача.

Фото: Shutterstock/Opis Zagreb

Данас у њему имамо величанствене грађевине попут Плаве џамије и Аја софије које су очаравајући споменици исламског наслеђа у Европи.

Плава џамија добила је име по плавој керамици којој је украшена са намером оснивача Ахмеда I да парира лепоти Аја софије.

Сазидана је почетком 17. века на темељима срушене Константинове палате и представаљала велики уметнички подухват будући да је украшена са 20.000 плочица које су ручно осликане.

У доњем нивоу плочице су осликане лалама, а оне на сводовима приказују воће, цвеће и чемпресе.

Још импресивнији су витражи којих има више од две стотинеи захваљујући којима природно светло у џамији добија нову димензију.

Благај, Босна и Херцеговина
Фото: Shutterstock/Vadym Lavra

Подаци кажу да у Босни и Херцеговини има готово 2000 џамија. Ипак, једно место се издваја не само као значајно за исламску заједницу, већ због лепоте природе којом је окружено.

На извору Буне, у маленом селу Благај, налази се дервишки манастир, текија из 15. века саграђена у високој стрмој стени. Место је скромно, чак спартанско, али очаравајуће због своје аутентичности и природног окружења.

Изнад Текије се надвија литица висока преко 200 метара, на врху које се налазе остаци средњовековне утврде Стјепана Вукчића-Косаче.

Комплекс је више пута оштећен због урушавања стена, међутим, текија је сваки пут обновљена.

Примарна сврха грађевине била је да служи као место за зикр (слављење Бога), да би пред Други светски рат интерес за овај ритуал готово потпуно престао. Данас две групе дервиша зикр у текији одржавају три пута седмично.

Аутор текста: Н. К.

Mali gradovi Evrope: Skriveni biseri starog kontinenta

Преузмите андроид апликацију.