Почетна > Путовања
Путовања

Мали градови Европе: Скривени бисери старог континента

Спори туризам, избегавање гужве и откривање идиличних скривених дестинација које се не налазе на редовним туристичким рутама све је више популарно.

Европа нуди на стотине опција када се ради о романтичним историјским градићима до којих се лако стиже чак и јавним превозом, а где се, осим уживања у архитектури и култури путник заправо може и одморити.

Представљамо вам неке од малих европских градова које не треба заобићи.

Дурбуј, Белгија: Лажни најмањи град
Фото: Shutterstock/NAPA

Дурбуј у источној Белгији прославио се због титуле најмањег града на свету коју је самом себи доделио, иако то није. Тачније речено, са својих нешто више од 11.000 становника, више није ни најмањи град у самој Белгији.

Ипак, маркетинг је одрадио своје и ова титула, иако заснована на нетачној информацији донела је шармантном средњевековном градићу оно што свакако и заслужује – туристе који се диве његовој лепоти и разне награде од којих је једна и престижна EDEN награда за изврсне европске дестинације.

Овај живописни градић смештен у долини у белгијској регији Валонија са својим калдрмисаним улицама које вијугају између прастарих кућа подсећа на сценографију за бајке.

Стари град датира из 17. века, а осим историје овде се може уживати у доброј храни и пиву, као и у бројним активностима на отвореном.

Ровињ, Хрватска: Романтика у пастелним бојама
Фото: Unsplash/Marko Kelecevic

Тешко је одлучити се који је најромантичнији град на Јадрану, но Ровињ, у западној Истри, је сигурно у најужој конкуренцији.

Иако броји свега 14 хиљада становника, градић одише космпополитским духом, што делимично дугује историјској повезаности са Италијом, али и развијеној уметничкој сцени.

Осваја срца посетилаца пастелним кућицама које као да израњају из мора, добрим вином, бројним малим трговима и уским улицама од којих су неке претворене у галерије на отвореном.

Фото: Pixabay/Cydonia

Посебан доживљај је када недељом током августа месеца, изложе своје радове у Грисиа улици. Они најромантичнији не треба да пропусте залазак сунца у Валентиновом заливу, где се Стари град драматично суреће са морем.

Као да све ово није довољно, Ровињ је окружен прелепим плажама, као што су Шкараба и Борик, између осталих.

Rotenburg ob der Tauberu, Немачка: Непревазиђени шарм Баварске
Фото: Shutterstock/Balate Dorin

Чак и у постојбини очаравајуће средњовековне културе каква је Баварска, малени Rotenburg ob der Tauberu (Ротенбург на Тауберу) се истиче.

Овде проналазимо све адуте баварског шарма, као што су торњеви, куле са сатом, камени сводови, таверне и зграде са дрвеним оквирима.

Када се на то дода уобичајена уређеност и организованост својствена немачким градићима, Ротенбургу на Тауберу се не може ништа замерити.

Градић има тек нешто више од 11 хиљада становника али прослављен је и као локација за снимање Хари Потера те као инспирација за село у “Пинокију”. Идилична панорама овог града може се сагледати и са торња средњовековне градске куће.

Отранто, Италија: Рајске плаже и завидна историја
Фото: Wikipedia/Berthold Werner

Ако сте у потрази за карипским вајбом у Европи, запутите се на југ Италије, на врху чије се штикле налази Отранто.

Окупан сунцем, са погледом на Јонско и Јадранско море, Отранто нуди километре плажа са блиставим тиркизним водама, а по њему је су добила име Отрантска врата, пролаз који спаја Јадран са остатком Средоземног мора.

Овде је тешко одлучити се између пливања, роњења, шетње променадом и сунчања, али и лутања историјским центром где ћете између осталог пронаћи средњевековну катедралу са подним мозаицима из 12. века.

Градић је познат по прелепој градској али и другим плажама, а члан је и “Мреже најлепших села Италије”. Циљ ове непрофитне мреже је да допринесе очувању малих и мање познатих места од историјског значаја.

Аутор текста: Н. К.

Porto je – jednostavno Porto

Преузмите андроид апликацију.