Ako želimo da poradimo na svom kognitivnom zdravlju, u ishranu treba da uključimo različite namirnice koje će pozitivno uticati na naše zdravlje.
Postoji nekoliko začina koji mogu umnogome poboljšati naše pamćenje i koncentraciju.
Cimet
Cimet je moćan izvor antioksidanata neophodnih za zaštitu nervnih struktura od oksidativnog stresa. Cimet takođe može da reguliše nivo šećera u krvi, što je ključno za održavanje kognitivnih funkcija i sprečavanje neurodegenerativnih bolesti.
Đumbir
Poznat po svojim moćnim antiinflamatornim svojstvima, đumbir može poboljšati kognitivne funkcije smanjenjem upale i oksidativnog stresa. Takođe, đumbir pomaže u balansiranju neurotransmitera i poboljšava koncentraciju.
Kurkuma
Kurkuma je poznata po svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima zbog kurkumina. Kurkumin može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja u mozgu – faktora koji se često povezuju sa stanjima poput Alchajmerove bolesti. Kurkumin takođe podiže nivo moždanog hormona BDNF, koji povećava rast novih neurona i bori se protiv različitih degenerativnih procesa u mozgu.
Muškatni oraščić
Muškatni oraščić može poboljšati pamćenje i sprečiti degeneraciju nervnih puteva. Muškatni oraščić takođe ima efekte na poboljšanje raspoloženja, što može doprineti fokusiranijem i pozitivnijem mentalnom stanju.
Mahunarka koja je pomalo zapostavljena na našim trpezama, a odličan je izvor proteina
Preuzmite android aplikaciju.