Ако желимо да порадимо на свом когнитивном здрављу, у исхрану треба да укључимо различите намирнице које ће позитивно утицати на наше здравље.
Постоји неколико зачина који могу умногоме побољшати наше памћење и концентрацију.
Цимет
Цимет је моћан извор антиоксиданата неопходних за заштиту нервних структура од оксидативног стреса. Цимет такође може да регулише ниво шећера у крви, што је кључно за одржавање когнитивних функција и спречавање неуродегенеративних болести.
Ђумбир
Познат по својим моћним антиинфламаторним својствима, ђумбир може побољшати когнитивне функције смањењем упале и оксидативног стреса. Такође, ђумбир помаже у балансирању неуротрансмитера и побољшава концентрацију.
Куркума
Куркума је позната по својим антиинфламаторним и антиоксидативним својствима због куркумина. Куркумин може помоћи у смањењу упале и оксидативног оштећења у мозгу – фактора који се често повезују са стањима попут Алцхајмерове болести. Куркумин такође подиже ниво можданог хормона БДНФ, који повећава раст нових неурона и бори се против различитих дегенеративних процеса у мозгу.
Мушкатни орашчић
Мушкатни орашчић може побољшати памћење и спречити дегенерацију нервних путева. Мушкатни орашчић такође има ефекте на побољшање расположења, што може допринети фокусиранијем и позитивнијем менталном стању.
Mahunarka koja je pomalo zapostavljena na našim trpezama, a odličan je izvor proteina
Преузмите андроид апликацију.