Savršeno pohovano meso ima hrskavu koru i dobro pečenu, ali sočnu unutrašnjost. Da biste postigli takav nivo ukusa, trebalo bi da izbegavate pojedine greške.
Meso različite debljine i veličine
Većim komadima mesa potrebno je više vremena za termičku obradu nego manjim. Upravo zbog toga treba izbegavati istovremeno prženje komada mesa različitih veličina i debljina (npr. pilećih prsa i bataka) u istom tiganju i vađenje u isto vreme. U suprotnom, jedan komad mesa će se osušiti, dok će drugi ostati krvav. Umesto toga, bilo bi najbolje da u isto vreme u rerni bude meso jednake debljine.
Zaboravljamo da izlupamo meso
Jeftini komadi mesa su idealni za prženje, ali treba znati da će biti ukusni samo oni komadi koje ste prethodno omekšali. Bez obzira koliko su tanji komadi mesa koje ste kupili, dodatno ih stanjite batom za meso ili možete koristiti neki drugi predmet. Na taj način ćete biti sigurni da će se meso dobro ispeći.
Pržimo meso koje smo upravo izvadili iz frižidera
Ako u zagrejan tiganj stavimo hladan i mokar komad mesa, prskaće ulje na sve strane i smanjiti mogućnost pečenja hrskavih odreska. Pola sata pre paniranja meso treba izvaditi iz frižidera i obavezno ga osušiti papirnim ubrusom pre nego što ga stavite u jaje, brašno i prezle. Na taj način ćete sprečiti da se pohovani pokrivač odvoji od mesa kada ga stavite u zagrejanu šerpu.
Štedimo na prezlama
Da bi meso imalo ukusan i hrskav premaz, potrebno ga je nekoliko puta umočiti u sastojke za paniranje. Budite detaljni i prekrijte svaki deo površine mesa jajima, brašnom i prezlama i tako sebi garantujete neponovljiv gastronomski užitak. Ne oklevajte i utisnite prezle što je moguće jače u površinu mesa.
Zaboravljamo na začine
Ako pre paniranja meso utrljate malo soli, moguće je da krajnji proizvod neće biti dovoljno začinjen. Jaja i brašno posolite, a u prezlu možete dodati malo sitno iseckanog začinskog bilja da bi odresci dali dodatnu dozu ukusa.
Plus savet:
Ne zaboravite da stavite pečeno meso na papirni ubrus da upije višak masnoće.
Džejmi Oliver otkriva: Tajna hrskavog povrća je tehnika „polutajmera“
Preuzmite android aplikaciju.