Одржавање младоликог изгледа не мора увек бити скупо.
Пробајте биљке и зачине који се за то користе вековима.
Традиционална медицина у заустављању знакова старења већ вековима користи биљке и зачине, који могу бити корисни и за укупно здравље, а још не коштају много.
Пробајте ових пет биљака и зачина против старења које ћете лако уклопити у своју прехрану и рутину у нези коже.
Босиљак
Босиљак је основни састојак у већини кухиња и популарна је биљка која се користи у многим италијанским јелима. Иако постоји много сорти босиљка, најпопуларнија врста је слатки босиљак који се обично користи у западњачкој кухињи.
У ајурведској медицини користи се други облик босиљка, познат као свети босиљак, који има значајну улогу у превенцији здравствених стања повезаних са годинама.
Свети босиљак садржи адаптогене који појачавају способност тела да се бори против стреса, водећег узрока прераног старења. Адаптогени уравнотежују ниво кортизола и производе умирујући учинак на ум и тело.
Такође, управљањем хормонима стреса, свети босиљак смањује ризик од стања повезаних са стресом, попут срчаних болести, дијабетеса и деменције. Будући да стрес утиче и на кожу, применом биљке локално може се смањити упала и хиперпигментација.
Куркума
Користи се посебно у индијској кухињи, често као састојак карија и даје му златно жуту боју. Куркумин је активни састојак куркуме. То је спој који куркуми даје њена снажна анти-аге својства. Делује као снажан антиоксиданс и штити ћелије од слободних радикала који их оштећују и доводе до бржег старења.
Ако куркуму помешате са малом количином млека, паста делује као дубоки пилинг за побољшање изгледа ваше коже и видљиво смањење пора. Ако се редовно користи, помаже у затезању коже и смањује појаву ситних бора.
Осим видљивих знакова старења, куркума може да спречити мноштво здравствених стања која се повезују са старењем.
Научници у Великој Британији истражују начине употребе куркумина у капима за очи за лечење пацијената с раним знаковима глаукома. Истраживачи такође истражују куркуму у превенцији и успоравању ширења ћелија рака.
Оригано
То је зачин који се често користи у кухињи код припреме јела која имају медитерански „шмек“, нарочито у припреми пице.
Из лишћа биљке извлачи се уље које садржи спој назван карвакрол, који спречава старење и побољшава целокупно здравље.
Ако етерично уље оригана разредите у неком базном уљу, можете га наносити на кожу, а како садржава мноштво антиоксиданата и витамина, поправиће еластичност коже и дати јој свежи изглед.
Уље оригана може да убрза зацељивање ситних огреботина и посекотина, јер има антибактеријска својства.
Истраживачи су такође открили да уље оригана помешано с разним другим биљем и зачинима може да снизи ниво глукозе, што је обећавајуће у контролисању дијабетеса.
Боровница
Екстракт боровнице популаран је биљни додатак који садржи хемикалије познате као антоцијанозиди. Оне им дају љубичасту боју и играју велику улогу у побољшавању здравља очију. Студије су показале да боровнице могу да смање ризик од катаракте и глаукома због способности јачања крвних судова, као и да штите од оштећења очне мрежнице.
Такође, подстичу проток крви и циркулацију, снабдевајући кожу додатним кисеоником. Ово повећање кисеоника одржава еластичност коже и смањује појаву вена.
Гинкго
Гинкго билоба, чешће називан само гинкго, дрво је пореклом из Кине. Традиционално, семе и лишће биљке користило се у кинеској медицини за лечење респираторних болести и побољшање когнитивних перформанси.
Две активне компоненте гинка су флавоноиди и терпеноиди.
Флавоноиди штите ћелије од оштећења и доприносе здравој, младоликој кожи. Наношење екстракта гинка на кожу делује као баријера од УВ оштећења, нешто налих креми за сунчање.
Други активни састојак, терпеноид, појачава циркулацију крви и може да спречи стварање угрушака у крви, смањујући ризик од срчаног или можданог удара.
Преузмите андроид апликацију.