Početna > Život i stil
Život i stil

Ovu vrstu slanine Italijani jedino priznaju za originalni recept za prave špagete Karbonara, sve ostalo je greh

Koja je najbolja slanina za originalni recept za špagete karbonara?
Foto: Unsplash/Rob Wicks

Kod nas se često koristi pančeta i premda će i ona, istina, dati lep ukus karbonari, Italijani sve osim jedne određene vrste slanine za špagete karbonara smatraju za greh. Reč je o slanini guanciale. To je slanina od sušenih svinjskih obraza, koja ima jaču aromu od pančete, mekša je i mesnatija.

Slanina od sušenih svinjskih obraza ili slanina guanciale sastavni je deo i recepta za pastu alle amatriciana.

Guanciale slanina se sprema tako što se sveži svinjski obrazi trljaju solju, šećerom, crnim biberom i crvenom paprikom, a od drugih začina mogu da se koriste majčina dušica, ruzmarin i beli luk. Svinjski obrazi potom se dime i suše u zavisnosti od ukusa.

Preuzmite android aplikaciju.