Početna > Život i stil
Život i stil

Ovog proleća jedite što više mladog luka, veoma je zdrav

Mladi luk je izuzetno hranljiva biljka koja telu pruža niz zdravstvenih prednosti.
Foto: Pixabay/Hans

Bogat je vitaminima i mineralima koji pomažu u prevenciji raznih bolesti.

Nutritivno, mladi luk je idealna kombinacija luka i povrća.

Odličan je izvor vitamina K i C i veoma dobar izvor vitamina A. Otkriveno je da mladi luk takođe štiti oči od upale i sprečava makularnu degeneraciju (kliničko stanje koje dovodi do gubitka vida).

Konzumacija mladog luka donosi mnoge zdravstvene prednosti, a ovo su neke od njih.

Čuva zdravlje srca

Mladi luk je pun antioksidanata koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelijska tkiva. Pomenimo i vitamin C koji će se pobrinuti da holesterol i krvni pritisak budu pod kontrolom, što je i zaštita od srčanih oboljenja.

Jača kosti

Uz vitamine C i K, mladi luk je zaštitnik zdravlja kostiju. Vitamin C je odgovoran za proizvodnju kolagena, a vitamin K čuva gustinu kostiju.

Održava mladalački izgled kože

Ako govorimo o kolagenu, koži je potreban da bi ostala lepa i mlada, a mladi luk pomaže telu da proizvodi kolagen kako bi se prirodno regenerisao.

Ublažava prehlade

Često se pominje da mladi lyk ima antibakterijska svojstva, pa je veliki borac protiv prehlade i gripa. Njegovi sastojci stimulišu izbacivanje sluzi iz respiratornog sistema.

Štiti vid

Pun karotenoida, mladi luk će održati vaš vid i zdravlje očiju zdravim. Sadrži vitamin A koji promoviše dobar vid i štiti oči od upale i makularne degeneracije.

Smanjuje holesterol

Mladi luk ima čak 6 sastojaka za koje se veruje da snižavaju holesterol. Osim toga, ova namirnica će povećati nivo „takozvanog“ dobrog holesterola. Zeleni luk će takođe delovati tako što će smanjiti nivo šećera u krvi.

Luk i krompir ne čuvaju se zajedno, ali ni paradajz i krastavac

 

Preuzmite android aplikaciju.