Mladi luk je izuzetno hranljiva biljka koja telu pruža niz zdravstvenih prednosti.
Bogat je vitaminima i mineralima koji pomažu u prevenciji raznih bolesti.
Nutritivno, mladi luk je idealna kombinacija luka i povrća.
Odličan je izvor vitamina K i C i veoma dobar izvor vitamina A. Otkriveno je da mladi luk takođe štiti oči od upale i sprečava makularnu degeneraciju (kliničko stanje koje dovodi do gubitka vida).
Konzumacija mladog luka donosi mnoge zdravstvene prednosti, a ovo su neke od njih.
Čuva zdravlje srca
Mladi luk je pun antioksidanata koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelijska tkiva. Pomenimo i vitamin C koji će se pobrinuti da holesterol i krvni pritisak budu pod kontrolom, što je i zaštita od srčanih oboljenja.
Jača kosti
Uz vitamine C i K, mladi luk je zaštitnik zdravlja kostiju. Vitamin C je odgovoran za proizvodnju kolagena, a vitamin K čuva gustinu kostiju.
Održava mladalački izgled kože
Ako govorimo o kolagenu, koži je potreban da bi ostala lepa i mlada, a mladi luk pomaže telu da proizvodi kolagen kako bi se prirodno regenerisao.
Ublažava prehlade
Često se pominje da mladi lyk ima antibakterijska svojstva, pa je veliki borac protiv prehlade i gripa. Njegovi sastojci stimulišu izbacivanje sluzi iz respiratornog sistema.
Štiti vid
Pun karotenoida, mladi luk će održati vaš vid i zdravlje očiju zdravim. Sadrži vitamin A koji promoviše dobar vid i štiti oči od upale i makularne degeneracije.
Smanjuje holesterol
Mladi luk ima čak 6 sastojaka za koje se veruje da snižavaju holesterol. Osim toga, ova namirnica će povećati nivo „takozvanog“ dobrog holesterola. Zeleni luk će takođe delovati tako što će smanjiti nivo šećera u krvi.
Luk i krompir ne čuvaju se zajedno, ali ni paradajz i krastavac
Preuzmite android aplikaciju.