Konzumiranje namirnica koje se vuku mesecima u kuhinjskim ormarićima moglo bi da smanji rizik od nekih zdravstvenih problema, nedavno su otkrili stručnjaci.
Ljudi često kupuju zdravu hranu bogatu hranljivim materijama, ali vremenom zaborave, zanemare i ubacuju neke nezdrave varijante. Razlozi mogu biti užurbanost života ili druge prehrambene sklonosti. Lekari veruju da ljudi često gomilaju hranu koju bi želeli da konzumiraju, čime se zavaravaju i stvaraju drugačiju percepciju ishrane od one koju zapravo praktikuju.
Prema izveštaju Evropskog kardiološkog društva, lekari veruju da bi ishrana hrane sa niskim glikemijskim indeksom (GI) mogla mnogo da pomogne ljudima kojima je dijagnostikovana koronarna bolest srca.
Hrana se rangira prema vrednostima glikemijskog indeksa prema tome koliko brzo utiče na nivo šećera u krvi.
Ako se loše hranite, verovatno je da se nivoi glikemijskog indeksa svakodnevno povećavaju, a zdrav odnos sa hranom jedan je od ključnih načina za prevenciju i kontrolu koronarne bolesti srca.
Namirnice sa visokim GI uključuju beli hleb, beli pirinač, krompir i slatkiše, dok neke od namirnica sa niskim GI uključuju zob, smeđi pirinač, cela zrna, pasulj, sočivo, slanutak, mahunarke, voće kao što su jabuke i pomorandže, lisnato povrće.
Produžava život, čuva srce i reguliše hormon gladi – superhrana koja oporavlja ceo organizam
Preuzmite android aplikaciju.