Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Продужава живот, чува срце – суперхрана која опоравља цео организам

Ова намирница обилује здравим мастима, протеинима, влакнима и садржи више од 25 есенцијалних нутријената, од витамина Б скупине и есенцијалних амино-киселина до минерала, попут магнезијума, фосфора и калијума. Уз то, конзумирање кикирикија подстиче здравље срца, а има и бројне друге здравствене бенефите.
Фото: Pexels/Pixabay

Кикирики је суперхрана у правом смислу речи: шака кикирикија садржи чак 7 грама високо квалитетних биљних протеина.

С обзиром на то да су протеини из кикирикија биљног порекла долазе уз неке додатне компоненте које имају позитивне ефекте на здравље, попут влакана, антиоксиданса и корисних фитонутријената.

Истраживања су показала да се количина неколико тих фитонутријената повећава кад се кикирики кува или пржи, што га онда чини још здравијим.

Масноће у кикирикију су примарно једноструко незасићене и вишеструко незасићене, а и једне и друге су познате по томе да смањују ризик за развој срчаних болести.

Стручњаци из Америчког удружење за срце препоручују конзумирање незасићених масти уместо засићених какве се налазе у маслацу, пуномасним млечним производима и масном месу.

Кикирики је иначе врло заситан те може помоћи у одржавању оптималне телесне тежине, захваљујући уделу протеина и влакана.

Та динамична комбинација протеина и влакана успорава пробаву те тако и умањује осећај глади, а повећава осећај ситости након оброка.

Фото: Pexels/Karolina Grabowska

Истраживања су показала да високо квалитетни протеини помажу у регулисању хормона глади, а влакна појачавају осећај испуњености у стомаку, што помаже свима онима који настоје да одрже здраву телесну тежину.

То је уједно и разлог зашто сви они који често уживају у кикирикију и орашастим плодовима имају мањи ризик од прекомерне телесне тежине или од гојазности у односу на особе које не једу често кикирики ни орашасте плодове.

Једно истраживање објављено у часопису ЈАМА показало је да кикирики може да помогне да живимо дужи и здравији живот.

Научници су открили да су учесници истраживања који су изјавили да често једу кикирики и орашасте плодове имали знатно мањи ризик за смрт од било којег узрока, а нарочито срчаних болести, током трајања студије.

И за крај, још је неколико великих студија у које је било укључено на хиљаде испитаника закључило да кикирики, као део здраве исхране која се темељи претежно на намирницама биљног порекла, може помоћи да живимо дуже.

Namirnice koje su izuzetno zdrave, ali nisu najbolji izbor za jutro

Преузмите андроид апликацију.