Јела са листе најгоре оцењених су традиционални специјалитети који се у неким деловима планете сматрају свакодневним и уобичајеним, док у другим крајевима звуче незамисливо, или чак и опасно.
Ово су најгоре оцењена јела на свету:
Kaeng tai pla, Тајланд
– Основа јела је припремљена од таи пла — ферментисаних рибљих изнутрица — и зачињене кари пасте која се састоји од чили паприке, галангала, пасте од шкампа, куркуме, љутике и лимунске траве.
Hákarl, Исланд
– Хакарл је исландска национална посластица направљена од меса ајкуле, односно гренландске ајкуле и других морских паса. Месо се прво ферментише до три месеца, а затим окачи и остави да се суши још четири до пет месеци.
Fesikh, Египат
– Фесикх је популарно египатско јело које се састоји од сушеног, ферментисаног и сланог сивог ципала. Рибу суши на сунцу специјалиста који се зове фасакхани. Ако је погрешно припремљено, јело може изазвати тровање, па се традиционално чува у чврсто затвореним стакленим теглама.
Yerushalmi kugel, Израел
– Yerushalmi kugel је укусна тепсија направљена од танких куваних резанаца који су обложени карамелизованим шец́ером. Након што се помеша са јајима, маслиновим уљем, бибером и сољу, комбинација се ставља у тепсију и пече док се не стегне. Јело се први пут појавило у 18. веку.
Лутер Бургер, САД
– Са више од 1000 калорија и обично преко 45 грама масти по порцији, Лутер бургер је један од најнездравијих хамбургера на свету, али његови укуси и јединствена комбинација састојака то надокнађују. Стандардну лепињу за хамбургере замењује нарезана крофна са шећером.
Pani ca meusa, Италија
– Основна улична храна у Палерму, овај једноставан сендвич се састоји од меке лепиње вастедда која је пуњена тракама пржене телеће слезине и (повремено) плућа. Главни састојак је месо, а основна верзија, позната као сцхетту, преливена је само соком од лимуна, док је једина доступна друга опција маритату, који укључује прелив исецканог качокавало сира.
Желе јегуље, Енглеска
– Желе јегуље су традиционална улична храна Кокнија, која датира из 18. века. Првобитно је то био јефтин и лак начин да се направи добро јело, са доста домаћих јегуља које су биле лако доступне у реци Темзи. Јегуље би се исецкале, кувале око пола сата у зачинском биљу, па би се охладиле – тада би риба произвела свој желатин, а на исеченим комадима би се формирао мекани, провидни желе.
Цалскрове, Шведска
– Овај оброк је изум ресторана „Тре Кронор“ из шведског града Skelleftea. Састоји се од цалзоне пице која је пуњена хамбургерима, заједно са хлебом, преливима и додацима и помфритом.
Peladillas, Шпанија
– Peladillе су мале шпанске посластице које се састоје од пржених бадема „обавијених“ тврдим шећерним слојем. Постоји и врста направљена од пињола, која се назива пинонес. Пеладилле су карактеристичне по хрскавој текстури. Имају сладак, орашаст укус. Традиционално се служе нтоком божићних празника.
Смалахове, Норвешка
– Смалахове је традиционално норвешко јело које се прави са овчјом главом као главним састојком.
Подсетимо, овај кулинарски портал недавно је објавио листу најгорих јела у Србији. Према оценама с портала Тасте Атлас најгоре српско јело су – резанци с маком.
Осим резанаца на листу су се нашла и следећа јела: лесковачка кавурма, попара, лења пита, рибљи паприкаш, српска салата, проја/пројара, дуван чварци, маковњача, пребранац, свадбарски купус, чорбаст пасуљ и слатко од јагода.
Преузмите андроид апликацију.