Početna > Život i stil
Život i stil

Ovo su najgora jela na svetu

Jela sa liste najgore ocenjenih su tradicionalni specijaliteti koji se u nekim delovima planete smatraju svakodnevnim i uobičajenim, dok u drugim krajevima zvuče nezamislivo, ili čak i opasno.
Foto: Pexels/Elevate

Ovo su najgore ocenjena jela na svetu:

Kaeng tai pla, Tajland

– Osnova jela je pripremljena od tai pla — fermentisanih ribljih iznutrica — i začinjene kari paste koja se sastoji od čili paprike, galangala, paste od škampa, kurkume, ljutike i limunske trave.

Hákarl, Island

– Hakarl je islandska nacionalna poslastica napravljena od mesa ajkule, odnosno grenlandske ajkule i drugih morskih pasa. Meso se prvo fermentiše do tri meseca, a zatim okači i ostavi da se suši još četiri do pet meseci.

Fesikh, Egipat

– Fesikh je popularno egipatsko jelo koje se sastoji od sušenog, fermentisanog i slanog sivog cipala. Ribu suši na suncu specijalista koji se zove fasakhani. Ako je pogrešno pripremljeno, jelo može izazvati trovanje, pa se tradicionalno čuva u čvrsto zatvorenim staklenim teglama.

Yerushalmi kugel, Izrael

Yerushalmi kugel je ukusna tepsija napravljena od tankih kuvanih rezanaca koji su obloženi karamelizovanim šećerom. Nakon što se pomeša sa jajima, maslinovim uljem, biberom i solju, kombinacija se stavlja u tepsiju i peče dok se ne stegne. Jelo se prvi put pojavilo u 18. veku.

Luter Burger, SAD

– Sa više od 1000 kalorija i obično preko 45 grama masti po porciji, Luter burger je jedan od najnezdravijih hamburgera na svetu, ali njegovi ukusi i jedinstvena kombinacija sastojaka to nadoknađuju. Standardnu lepinju za hamburgere zamenjuje narezana krofna sa šećerom.

Pani ca meusa, Italija

– Osnovna ulična hrana u Palermu, ovaj jednostavan sendvič se sastoji od meke lepinje vastedda koja je punjena trakama pržene teleće slezine i (povremeno) pluća. Glavni sastojak je meso, a osnovna verzija, poznata kao schettu, prelivena je samo sokom od limuna, dok je jedina dostupna druga opcija maritatu, koji uključuje preliv iseckanog kačokavalo sira.

Žele jegulje, Engleska

– Žele jegulje su tradicionalna ulična hrana Koknija, koja datira iz 18. veka. Prvobitno je to bio jeftin i lak način da se napravi dobro jelo, sa dosta domaćih jegulja koje su bile lako dostupne u reci Temzi. Jegulje bi se iseckale, kuvale oko pola sata u začinskom bilju, pa bi se ohladile – tada bi riba proizvela svoj želatin, a na isečenim komadima bi se formirao mekani, providni žele.

Calskrove, Švedska

– Ovaj obrok je izum restorana „Tre Kronor“ iz švedskog grada Skelleftea. Sastoji se od calzone pice koja je punjena hamburgerima, zajedno sa hlebom, prelivima i dodacima i pomfritom.

Peladillas, Španija

Peladille su male španske poslastice koje se sastoje od prženih badema „obavijenih“ tvrdim šećernim slojem. Postoji i vrsta napravljena od pinjola, koja se naziva pinones. Peladille su karakteristične po hrskavoj teksturi. Imaju sladak, orašast ukus. Tradicionalno se služe ntokom božićnih praznika.

Smalahove, Norveška

– Smalahove je tradicionalno norveško jelo koje se pravi sa ovčjom glavom kao glavnim sastojkom.

Podsetimo, ovaj kulinarski portal nedavno je objavio listu najgorih jela u Srbiji. Prema ocenama s portala Taste Atlas najgore srpsko jelo su – rezanci s makom.

Osim rezanaca na listu su se našla i sledeća jela: leskovačka kavurma, popara, lenja pita, riblji paprikaš, srpska salata, proja/projara, duvan čvarci, makovnjača, prebranac, svadbarski kupus, čorbast pasulj i slatko od jagoda.

Žvaka ublažava stres? Evo šta govore istraživanja

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake