Neka naizgled bezopasna pića mogu izazvati neželjene posledice, pa ih treba izbegavati ili uzimati u umerenim količinama. Sigurno ne biste verovali da voćni sok može dovesti do dehidracije i širenja struka.
Voćni sokovi su odavno poznati kao zdravi zbog prirodnog sadržaja vitamina i antioksidanata, ali treba znati da imaju i neke nedostatke. Voćnom soku nedostaju vlakna koja obezbeđuje celo voće.
Vlakna pomažu u usporavanju apsorpcije šećera u krvotok i pomažu hidrataciju zadržavajući vodu u probavnom sistemu.
Bez vlakana, visok sadržaj šećera u voćnom soku može dovesti do brzog porasta krvi šećera, što dovodi do pojačanog mokrenja i moguće dehidracije.
Ako se voćni sok konzumira u velikim količinama, to može dovesti do prekomernog unosa kalorija, jer je bogat kalorijama, što će na kraju rezultirati gojaznošću.
Sav višak kalorija koje telo ne koristi mogu da se skladište kao salo, što može doprineti povećanju struka.
Što se tiče šećera u voćnim sokovima, voćni sokovi često sadrže fruktozu.
Prekomerna konzumacija fruktoze može doprineti insulinskoj rezistenciji, potencijalno dovesti do povećanja telesne težine i povećanog rizika od metaboličkih problema.
Međutim, ako želite da izbegnete ove neželjene efekte, koristite prirodne voćne sokove ili smutije, ali i biljne čajeve i vodu.
Preuzmite android aplikaciju.