Za zdravu ishranu, životinjsko meso se može zameniti „mesom“ biljnog porekla, koje je, kako pokazuju nova istraživanja, zdravija opcija.
Konzumiranje biljnog „mesa“ smanjuje kilograme i jača mišiće i obezbeđuje neophodne vitamine, aminokiseline i antioksidante, pokazuju rezultati britanske studije.
Biljne alternative takođe mogu pomoći u smanjenju holesterola i pozitivno uticati na zdravlje probave, smatraju stručnjaci. Takođe, zamena mesa povrćem smanjuje rizik od srčanih oboljenja jer ono ne sadrži zasićene masti.
Dalje, biljke sadrže vlakna koja se ne nalaze u mesu, što je dodatna prednost biljnog „mesa” i daje osećaj sitosti duže vreme.
Izbor biljnog „mesa“
Da biste izabrali najbolju opciju, stručnjaci prvo savetuju da proverite listu sastojaka.
Naime, među prva tri sastojka treba da budu biljni proteini.
Drugo, proverite količinu natrijuma, jer prerađena hrana često ima više soli.
I treće, potrebno je da proverite proporciju i izvor masti.
Kokosovo i palmino ulje su bogati zasićenim mastima.
Preuzmite android aplikaciju.