Nadutost je normalna pojava i kombinacija je dve stvari: vazduha koji gutate dok jedete i hrane koju jedete. Kako objašnjavaju gastroenterolozi, korisno je znati koja hrana može uticati na proizvodnju gasova više od drugih.
Svako ima različite bakterije u crevima i one su obično odgovorne za gasove. Gas najčešće izazivaju neprobavljivi ugljeni hidrati.
Većina ugljenih hidrata se razlaže na molekule šećera, ali vlakna se ne mogu razgraditi na molekule šećera i umesto toga prolaze kroz telo nesvarene.
Kada stignu do debelog creva, bakterije započinju proces fermentacije koji proizvodi gas, a kada se akumuliraju, osećamo se nadutosti.
Evo namirnica koje su najčešći krivci za gasove:
- brokoli
- kupus i drugo povrće bogato vlaknima
- ovas i hleb od celog pšenice
- mleko
- sir i jogurt
- jabuke
- banane
- breskve
- pasulj
- gazirana pića
- proteini
- veštački zaslađivači
- smokve
- suve šljive
- kesteni
Ako gasovi postanu problem, bilo bi dobro da pokušate da vodite dnevnik ishrane kako biste saznali koju hranu treba izbegavati. Vežbajte više, jedite više kivija, birajte pirinač kao izvor ugljenih hidrata, odvojite vreme da jedete i ograničite unos alkohola.
Preuzmite android aplikaciju.